Poláci prožívají díky blahoslavení Jana Pavla II. velký den

Varšava - Miliony lidí v Polsku dnes na velkoplošných obrazovkách na náměstích různých měst, ale i doma u televize sledovaly přenos z vatikánského blahořečení svého nejznámějšího krajana - bývalého papeže Jana Pavla II. Poláci prožívají slavnostní den, pro velkou většinu z nich i šest let po smrti Jan Pavel II. představuje obrovskou morální autoritu a vzpruhu.

Asi 120.000 lidí přišlo v deštivém počasí ke svatyni Božího milosrdenství v krakovské čtvrti Lagiewniki. Během děkovné mše věřící měli možnost poprvé uvidět nejdůležitější relikvii Jana Pavla II. - ampulku s jeho krví umístěnou v relikviáři ve tvaru monstrance.

Intimnější ráz měly slavnosti ve Wadowicích, kde Karol Wojtyla, pozdější papež Jan Pavel II. přišel v roce 1920 na svět.  Do Wadowic přijel i premiér Donald Tusk s manželkou Malgorzatou. Polský prezident Bronislaw Komorowski i někdejší hlava státu Aleksander Kwaśniewski se zúčastnili slavnosti přímo ve Vatikánu.

Lidem v Polsku, kteří pod širým nebem sledovali přenos bohoslužby, během níž současný papež Benedikt XVI. blahořečil svého předchůdce v čele katolické církve, příliš nepřálo počasí. Oproti sobotě se výrazně ochladilo, fouká a chvílemi prší. „Přišel jsem hned po práci, je to výjimečný den,“ řekl na varšavském náměstí Maršála Józefa Pilsudského televizi TVN24 muž středního věku, který pracuje jako hlídač. „(Přijít sem) je moje povinnost,“ tvrdila starší paní z Varšavy.

Mnoho Poláků už teď považuje Jana Pavla II. za svatého

Z tohoto náměstí po poledni na cestu k ještě nedostavěné svatyni Boží prozřetelnosti na jihu Varšavy, jejíž základní kámen během své sedmé pouti do Polska v roce 1999 posvětil Jan Pavel II., vyjela replika papamobilu, z něhož papež zdravil davy věřících při svých cestách po světě. Na obří svatyni bude odhalen největší portrét nového blahoslaveného o rozměrech 55 na 26 metrů, který jeho autoři vytvořili z asi 105.000 fotografií, jež jim v posledních týdnech poslali nejrůznější lidé.

Už dnes se Jan Pavel II. stane patronem nového kostela v Nowém Targu v podhůří Tater. Jak oznámilo několik farností, v příštích týdnech jméno nového blahoslaveného získají další svatostánky. V některých kostelích, jež už svého patrona mají, budou také oltáře Jana Pavla II.

Jana Pavla II. za autoritu považuje 93 procent Poláků, jak ukázal v pátek zveřejněný průzkum agentury CBOS. Zároveň ale stále více lidí přiznává, že se v každodenním životě neřídí jeho učením. Poláci, ale i lidé jinde ve světě, si Jana Pavla II. oblíbili díky jeho otevřenosti, díky tomu, že se vždy choval jako prostý člověk. Svým krajanům v silně katolickém Polsku navíc dodával naději v době komunismu. Mnoho z nich ho za jeho zásluhy už nyní považuje za svatého.

Vydáno pod