V Afghánistánu po ohlášení ofenzivy Tálibánu osm mrtvých

Kábul - V Afghánistánu dnes při několika útocích zahynulo osm lidí, šest z nich byli civilisté, dva policisté. Zraněno bylo na 25 lidí. Jedním z atentátníků byl dvanáctiletý chlapec. Radikální hnutí Tálibán v sobotu oznámilo, že počínaje dneškem zahajuje jarní ofenzivu na zahraniční i domácí vojska. Vyzvalo civilisty, aby se drželi stranou míst možných útoků.

Dvanáctiletý hoch s pásem výbušnin na těle zaútočil v okresu Škin na afghánské hranici s Pákistánem. Zabil čtyři lidi, mezi nimiž byla jedna žena a také šéf okresní správy. Zraněno je 12 osob.

OSN opakovaně upozorňuje na to, že radikálové k sebevražedným akcím najímají někdy i proti jejich vůli nezletilce. Škin je v provincii Paktika a patří k afghánským kmenovým územím, jež poskytují základny členům radikálních skupin.

V sousední provincii Ghazní zabili bojovníci Tálibánu při útoku na policejní auto dva policisty a dva civilisty. U policejního velitelství ve stejnojmenném provinčním středisku vybuchla nálož umístěná na bicyklu a zranila 13 osob.

Provincie Paktika i sousedící Khóst a Paktíja jsou baštou sítě klanu Hakkání, který patří k významným frakcím Tálibánu a který také spolupracuje s al-Káidou.

Tálibán v sobotu v prohlášení oznámil, že zahajuje ofenzivu proti cizím i domácím vojskům. Civilisté se mají vyvarovat větších shromáždění a nepřibližovat se k vojenským základnám a kolonám a také vládním budovám. Americké ministerstvo obrany den předtím vydalo zprávu o tom, že se Tálibán podařilo notně oslabit. O připravované ofenzivě ví. Podle něj půjde o několik spektakulárních akcí, které mají Afghánce přesvědčit o trvající vojenské síle Tálibánu.