Endeavour neodstartuje ani v pondělí

Mys Canaveral - Raketoplán Endeavour ani v pondělí neodstartuje ke svému poslednímu letu do vesmíru. Oprava závady, kvůli níž byl zrušen plánovaný start v pátek, si vyžádá víc času, sdělil americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) na svém twitterovém účtu. Nový termín letu zatím nebyl stanoven.

Raketoplán měl podle původních předpokladů odstartovat v pátek večer. Tři hodiny před startem ale technici NASA zastavili odpočet kvůli závadě na jednom ze čtyř ohřívačů napájecích jednotek. Zařízení zajišťuje, že na oběžné dráze nezamrzne palivo určené k manévrování raketoplánu.

Endeavour má na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) dopravit magnetický spektrometr. Zařízení v hodnotě dvou miliard dolarů (32,6 miliardy korun) slouží mimo jiné k pátrání po antihmotě.

Endeavourem by měl letět i Krteček. Bere ho s sebou astronaut Andrew Feustel, který má české příbuzné. Feustel vzal už v minulosti do vesmíru výtisk Písní kosmických od Jana Nerudy.

Závěrečná cesta Endeavouru je plánována na 24 dní, může být ale prodloužena. Pro raketoplán, který poprvé letěl do vesmíru v roce 1992, je to pětadvacátý let. Po jeho skončení zamíří do Kalifornského vědeckého střediska v Los Angeles, kde bude vystaven.

Na konci června poletí naposledy do vesmíru ještě raketoplán Atlantis. Poté NASA provoz těchto vesmírných lodí po 30 letech ukončí.