Zbytky izotopů z Japonska odchytává vídeňská centrála

Vídeň – Radiace z havarované japonské elektrárny ve Fukušimě se sice atmosférou šíří dál do světa, mimo bezprostředního okolí na pobřeží však jsou její hodnoty extrémně nízké. Pohyb nestabilních částic vzduchem v těchto dnech se zvýšeným provozem sledují velmi citlivé přístroje. Jedním z těchto mapovacích center je i vídeňské agentura OSN, jejíž přístroje jsou konstruovány ke kontrole zákazu jaderných testů kdekoliv na zemi.

Klíčový přístroj Agentury OSN pro odhalování jaderných testů je umístěn na střeše komplexu, zhruba 100 metrů nad Vídní. Na speciálním ultracitlivém filtru vědci nyní pravidelně zaznamenávají slabé proudy izotopů právě z Fukušimy. Panika však podle nich v žádném případě není na místě.

Radionuklidová stanice patří agentuře OSN pro kontrolu zákazu jaderných testů. Nyní však má jiný úkol - monitoruje šíření jaderných částic z Fukušimy po světě. „Většina stanic na severní polokouli zaznamenala izotopy z Fukušimy během prvních dvou týdnů. V posledních dnech je vidíme i jižně od rovníku, například v Nové Guineji,“ poznamenal ředitel agentury Lassina Zerbo.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Citlivé vídeňské přístroje zaznamenávají ještě 25 let po černobylské katastrofě uvolněné částice z tamního reaktoru. „Stává se to jen občas a při splnění mnoha podmínek. Musí například foukat vítr z Ukrajiny nebo Běloruska, nesmí tam ležet sníh a podobně,“ říká pracovník výzkumného centra Mika Nikkinen. Naměřené koncentrace z obou největších havárií v historii jsou však ve Vídni extrémně malé a pouze technologie vyvinutá k odhalování jaderných zkoušek spolehlivě určí původ „zbloudilých“ izotopů.

Vydáno pod