Íránský parlament pozval Ahmadínežáda na kobereček

Teherán - Vlivní íránští poslanci vyzvali k parlamentní debatě o prezidentovi Mahmúdovi Ahmadínežádovi, který podle nich bojkotuje své povinnosti. Ahmadínežád, jenž má napjatý vztah s íránským nejvyšším duchovním vůdcem Alím Chameneím, se osm dní neukázal v úřadě a zrušil rovněž plánovanou návštěvu posvátného města Komu. Až dnes se Ahmadínežád po předchozích dvou absencích, a tedy více než týdnu, dostavil na jednání kabinetu. Podle analytiků citovaných stanicí BBC se však v Íránu zřejmě odehrává nebývalá mocenská bitva.

Jejím projevem je nedávný spor o ministra informací Haidara Moslehího. Ahmadínežád ho odvolal, protože z ministerstva propustil prezidentovy spojence, avšak prezidentův dosavadní zastánce duchovní vůdce Alí Chameneí ho jmenoval zpět. Ahmadínežádovi zaslalo 216 z 290 členů parlamentu dopis s výzvou, aby se Chameneího rozhodnutí podřídil. Prezident se ale neukázal na vládní schůzi, kam naopak přišel Moslehí. Ten je dle analytiků pro prezidenta zvláště nebezpečným nepřítelem. Jeho funkce obnáší řízení zpravodajských služeb a bezpečnosti.

Prezidentovi kritici nynější situace okamžitě využili a povolali prezidenta k parlamentnímu slyšení. Otevírá se prý možnost zahájit řízení o nedůvěře, i když dle znalců je to velmi nepravděpodobné. „Očekává se od vás, že budete poslouchat duchovního vůdce,“ píše skupina 216 zákonodárců prezidentovi v dopise. Varování na jeho adresu v pátek zazněla také z mešit. „Poslušnost duchovnímu vůdci je náboženská i legální povinnost,“ řekl v kázání ajatolláh Ahmad Chátamí.

Kdo s koho

Podle jednoho z nejmenovaných íránských reformátorů začal boj kdo s koho. „Doufám, že jedna ze stran nakonec ustoupí, jinak to Írán vžene do bezprecedentní nestability a nepokojů, jaké zažívá arabský svět,“ sdělil tento zdroj BBC. Ahmadínežádovo rozhodnutí ustoupit a opět se zúčastnit jednání vlády je podle agentury AP pravděpodobně pokusem vyhnout se prudké konfrontaci s Chameneím, jenž dříve prezidenta silně podporoval. Bezvýhradně ho podpořil před dvěma lety, kdy se po jeho znovuzvolení zvedl k protestu celý Írán. Minulý týden v nezvykle ostrém veřejném vystoupení ale  Ahmadínežádovi vzkázal, že nebude váhat se zasahováním do vládních záležitostí, kdykoli si to situace vyžádá.

V Íránu nejsou politické šarvátky parlamentu a kleriků nic nezvyklého, ale ta současná dle agentury AP předchozí daleko přesahuje. V sázce je prý Ahmadínežádova schopnost odolat přibývající kritice parlamentu a Chameneího snaha o získání širší kontroly nad událostmi v době, kdy se hroutí režim ve spojenecké Sýrii.