Černá skříňka zříceného airbusu je prý v dobrém stavu

Paříž - Pátrací týmy dnes z vod Atlantiku vyzvedly jednu ze dvou černých skříněk z airbusu francouzské společnosti Air France, jenž se v červnu roku 2009 zřítil cestou z brazilského Ria de Janeiro do Paříže. Francouzský úřad pro vyšetřování BEA dnes podle agentury AFP oznámil, že skříňka se zdá být „v dobrém stavu“. Při dosud neobjasněném neštěstí zahynulo všech 228 lidí na palubě.

Takzvané černé skříňky zaznamenávají parametry letu a rozhovory v pilotní kabině. Mohly by tedy objasnit příčinu katastrofy.

Vyzvednut byl záznamník letových parametrů FDR (Flight Data Recorder), jenž zaznamenává výšku letu či rychlost. Nyní se týmy pokouší najít také zvukový záznamník CVR (Cockpit Voice Recorder) zaznamenávající hovory a hlášení pilotů.

Zatím se nedá určit, zda vylovenou černou skříňku poškodila koroze. „V tuto chvíli to vypadá, že je skříňka v dobrém fyzickém stavu. Podle našich expertů můžeme očekávat, že data budeme schopni přečíst,“ uvedl ředitel BEA Jean-Paul Troadec. Záznamový modul by měl být k analýze do Francie přepraven během osmi až deseti dnů, dodal.

Francouzští odborníci koncem dubna zahájili práce na vyzvedávání množství trosek stroje Airbus A330. Lokalizovány byly severně od místa, odkud se posádka naposledy hlásila, v hloubce asi 3 900 metrů.

Vydáno pod