Osvětimí prošel Pochod živých

Varšava/ Osvětim - Bývalým nacistickým koncentračním táborem v Osvětimi na jihu Polska dnes podvacáté prošel Pochod živých. Zúčastnilo se ho asi 7000 lidí - hlavně mladí Židé z různých zemí a mladí Poláci, ale i ti, kteří holocaust přežili. Ve vyhlazovacím táboře v Osvětimi, který vznikl v roce 1940, nacisté zavraždili 1,1 milionu lidí, hlavně Židů. Mezi jeho oběťmi byli také Poláci, sovětští zajatci nebo Romové.

Účastníci pochodu, který je holdem obětem holocaustu, prošli asi tříkilometrovou cestu od brány koncentračního tábora Osvětim I s nápisem Arbeit macht frei (Práce osvobozuje) do tábora Osvětim II - Březinka, kde zahynula většina obětí této nacistické „továrny na smrt“.

„To, co se stalo v Osvětimi, je strašné, nesmíme na to zapomenout, aby se nikdy více nic takového nestalo,“ řekl polské agentuře PAP Filip, student střední školy ve slovenské Seredi, který na Pochod živých přijel letos podruhé.

Pochody živých se konají od roku 1988, od roku 1996 každoročně. Jejich účastníci bývalým koncentračním a vyhlazovacím táborem procházejí v Den holocaustu, který v 50. letech ustanovil izraelský parlament a v který si Izraelci připomínají památku šesti milionů Židů vyvražděných nacisty. Nejvíce lidí se na Pochod živých sjelo v roce 2005, kdy si svět připomínal 50. výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi. Tehdy tam přijelo asi 20 000 lidí, mezi nimi tehdejší polský premiér Marek Belka a předseda izraelské vlády Ariel Šaron.