Íránská televize: Izrael chystá útok

Teherán/Washington – Izrael údajně chystá útok na Írán, tvrdí to íránská státní televize. Podle ní se izraelská letadla shromažďují na americké vojenské základně v Iráku. Odvolává se na zdroj blízký hnutí šíitského duchovního Sadra, který se staví proti americké vojenské přítomnosti v Iráku. Informaci o útoku ale vzápětí odmítly jak Spojené státy, tak Izrael a Irák.

Velitel iráckých vzdušných sil generálporučík Anvar Ahmad informaci označil za „neopodstatněnou“. Podle něj sice v íránské televizi zmiňovaná základna existuje, Irák ale nemíní použít proti svému sousedovi sílu. „Základna Al-Asad na iráckém území existuje. Nikdy ale nepřistoupíme na zahájení žádného vojenského útoku proti sousední zemi, ať už Íránu, nebo kterékoliv jiné, z iráckého území,“ prohlásil velitel iráckého letectva Ahmad.

I mluvčí izraelské armády uvedla, že o takovém plánu útoku nemá žádné povědomí, a plukovník Dave Lapan z amerického ministerstva obrany ji označil za „absurdní“ a zcela nepravdivou.

Íránská televize citovala ve své zprávě zdroj údajně blízký hnutí iráckého radikálního duchovního Muktady Sadra. Tento šíitský duchovní se dlouhodobě staví proti americké vojenské přítomnosti v Iráku a má těsné vazby na íránské vůdce. 

Írán opakovaně varoval, že udeří na izraelské jaderné cíle, jestliže Izrael zaútočí na jeho jaderná zařízení. Írán neuznává Izrael, který nazývá „sionistickým režimem“.

Vydáno pod