Obama u Oprah Winfrey: Chci obnovit víru v americký sen

Washington - Barack Obama chce být prezidentem, jenž v lidech vzkřísí víru v americký sen. Šéf Bílého domu to prohlásil v americké talkshow Oprah Winfreyové. Záznam určený do včerejšího vysílání byl pořízen již minulý týden před zabitím nejhledanějšího teroristy světa Usámy bin Ládina. Hostem pořadu byla i Obamova choť Michelle. Winfreyová po čtvrtstoletí svou úspěšnou televizní talkshow ukončí. Poslední díl má být odvysílán 25. května.

Šéf Bílého domu připustil, že se mu nepodařilo změkčit politiku ve Washingtonu, jak sliboval. Na otázku Winfreyové, s jakým odkazem by chtěl být spojen v případě znovuzvolení v příštím roce, vyjádřil americký prezident přání, aby se před lidmi otvíraly nové šance vyplývající z tvrdé práce a činorodosti. Podle něj panuje všeobecný dojem, že americký sen se rozplývá.

Nejmocnější muž planety si rovněž postěžoval, že život „uvnitř bubliny“ jej okrádá o vzácné chvilky strávené s rostoucími dcerami. Obama a jeho žena odhalili střípky ze svých každodenních radostí a strastí v rozhovoru s mediální celebritou Winfreyovou, kterou pokládají za svou přítelkyni.

Telefonát Daniela Anýže (zdroj: ČT24)

Hranice mezi politikou a zábavou je dle Obamy rozostřená

Prezidentský pár se pohromadě zúčastnil televizní show poprvé. Obama však této příležitosti využil i ke kritice rozostření hranice mezi politikou a zábavou. Ilustroval to na zpochybňování jeho narození ve Spojených státech. „Reality TV prosakuje do způsobu našeho uvažování o politice,“ poznamenal Obama.

Zvěsti, že se v USA nenarodil, a tudíž nemůže být prezidentem, o Obamovi šířil i možný příští republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump. Obama proto minulý týden zveřejnil kopii svého rodného listu. Oproti jeho „pošetilé“ lapálii s rodným listem však příběhy lidí, kteří se obávají ztráty domova nebo nemohou najít zaměstnání, nejsou legrační, dodal americký prezident.