Ruský soud bude řešit zrádce agentky 90-60-90

Moskva - Za vlastizradu a dezerci bude v Rusku v nepřítomnosti souzen někdejší plukovník rozvědky Alexandr Potějev. Je obviněn z toho, že pomohl Spojeným státům odhalit síť ruských takzvaných spících agentů v USA. Deset vyzvědačů, kteří pracovali pro Moskvu, bylo na základě jeho udání odsouzeno. Loni v červenci je Rusko na vídeňském letišti vyměnilo za čtyři své občany, kteří pracovali pro Západ. Šlo o největší výměnu špionů mezi USA a Ruskem od dob studené války.

Po návratu do Ruska se s neúspěšnými rozvědčíky setkal premiér Vladimir Putin a prezident Dmitrij Medvěděv jim udělil vysoká vyznamenání. Asi nejslavnější z ruských špionek byla Anna Chapmanová, přezdívaná „agentka 90-60-90“. Po návratu do Ruska dostala místo poradkyně ve finančním ústavu Fondservisbank, nejvíce ji ale proslavilo pózování pro pánské časopisy.

Rusko od začátku vypuknutí skandálu tvrdilo, že jeho vyústění bylo dílem zrady. Putin loni v ruské televizi řekl, že zrádci vždycky končí špatně a že zrady budou tisíckrát litovat.

Podle ruských médií Potějev z Ruska utekl krátce před návštěvou prezidenta Medvěděva v USA loni v červnu. Jeho synovi a dceři se podařilo následně vycestovat. Manželka Potějeva odešla do USA ještě dříve. Potějevovi za vlastizradu hrozí maximálně 20 let vězení a za dezerci až sedm let. Kdy se soud bude konat, oznámeno nebylo.