Podivné americké verze zásahu: Bin Ládin ve skutečnosti nebyl ozbrojen

New York - Spojené státy upřesnily popis zásahu proti předákovi teroristické sítě al-Káida Usámovi bin Ládinovi. Podle nových informací nebyl bin Ládin během zásahu americké jednotky ozbrojen. Američané přitom původně tvrdili, že nejhledanější terorista světa se aktivně zúčastnil přestřelky s jejich jednotkou a během ní byl zastřelen. Usáma bin Ládin zemřel po dvou střelách do hrudníku a do hlavy.

O přestřelce mezi bin Ládinem a americkými vojáky přitom v pondělí informoval hlavní poradce amerického prezidenta pro boj s terorismem John Brennan. Řekl také, že bin Ládin anebo jeho okolí použili jednu z bin Ládinových manželek jako živý štít. Nyní se ukazuje, že poradce si zřejmě spletl dvě různé ženy. Podle nových informací byla teroristova manželka při americkém útoku zraněna a před jeho smrtí byla ve stejné místnosti jako bin Ládin jiná žena.

Podle nových informací byla teroristova manželka při americkém útoku pouze zraněna na noze a při útoku zahynula jiná žena. Mluvčí Bílého domu Jay Carney dnes také řekl, že neví, zda bin Ládinova žena skutečně sloužila jako živý štít. Mluvčí nicméně zdůraznil, že američtí vojáci se maximálně snažili, aby při útoku byli chráněni lidé, kteří nekladli odpor.

USA přinesly nové detaily o smrti bin Ládina (zdroj: ČT24)

Podle Carneyho žily v komplexu, kde se ukrýval bin Ládin, ještě další dvě rodiny. Jedna obývala první patro hlavní budovy, kde se nacházel terorista a jeho okolí. Další žila ve druhé budově komplexu.

Útoku se účastnily dva týmy. Jeden začal tím, že vyklidil první patro bin Ládinovy budovy a pak pokračoval do dalších dvou pater, kde žil terorista se svou rodinou. Druhý tým měl na starost budovu číslo dvě.

„Panovaly obavy, že se bin Ládin bude bránit svému zajetí. A skutečně se bránil,“ uvedl také Carney. Neupřesnil ale, jak se hledaný terorista stavěl americkému komandu. Uvedl pouze, že střelná zbraň k obraně není nutná. Při akci kromě teroristy zahynuli dva kurýři sítě al-Káida a žena, která se dostala do křížové palby.

V závěti zakázal svým dětem stát se teroristy

Kuvajtský list Al-Anbá dnes zveřejnil údajnou závěť Usámy bin Ládina opatřenou datem 14. prosince 2001. Šéf teroristické sítě al-Káida ve čtyřstránkovém dokumentu nabádá své ženy, aby se po jeho smrti nevdaly. Překvapivě radí i svým dětem, aby se nezapojily do boje al-Káidy.

Závěť, sepsaná na počítači, je označená jako „soukromá a tajná“ a byla pořízena tři měsíce po krvavém útoku bin Ládinových teroristů na New York a Washington. Kuvajtský list nevysvětluje, jak k závěti přišel.

Dokument nese podpis „váš bratr Abú Abdulláh Usáma Muhammad bin Ládin“. Autor v něm předpovídá, že jeho smrt způsobí zrádce ve vlastních řadách.

V závěti bin Ládin vypisuje teroristické akce, které inspiroval - kromě zkázy Světového obchodního střediska v New Yorku a útoku na Pentagon i sebevražedný útok na příslušníky americké námořní pěchoty v Libanonu v roce 1983, zabití dalších 19 amerických vojáků v Somálsku v roce 1993 nebo pumový útok na americké velvyslanectví v Nairobi v roce 1998.

List Guardian, který závěť přetiskl, označuje za nejpřekvapivější pasáž příkaz bin Ládina jeho manželkám a budoucím vdovám, aby se po jeho smrti nevdávaly. Terorista číslo jedna zároveň doporučuje svým dětem, aby se nepřipojily k bojovníkům al-Káidy a nešly „na frontu“. Bin Ládin vyjadřuje lítost, že se rodině kvůli oddanosti svaté válce nemohl dostatečně věnovat.

Sídlo Usámy bin Ládina
Zdroj: ČT24
Vydáno pod