Francie a Itálie chtějí kvůli uprchlíkům zpřísnění Schengenu

Brusel – Evropská komise hodnotí v Bruselu fungování pravidel schengenského prostoru. Po masovém přílivu přistěhovalců ze severní Afriky některé členské státy unie v čele s Itálií a Francií žádají o jeho zpřísnění. Brusel proto navrhne rozšíření podmínek, za nichž státy zapojené do schengenského mechanismu mohou dočasně obnovit kontroly na hranicích.

Eurokomisařka pro imigrační otázky Cecilia Malmströmová dnes zdůraznila, že rozšíření možností obnovit hraniční kontroly by ale muselo být pouze výjimečné a dočasné opatření.  

Nyní je možné obnovit kontroly na hranicích v rámci Schengenu pouze tehdy, když je ohrožen veřejný pořádek nebo vnitřní bezpečnost dané země. Teď chce ale unie podmínky upravit tak, aby se kontroly daly obnovit i v dalších případech. Například když některá země nedostatečně chrání své hranice nebo když se třeba nárazově vnější hranice unie dostanou pod tlak, jak tomu je třeba nyní v Itálii, která čelí přílivu afrických uprchlíků. 

Změní se schengenská pravidla? (zdroj: ČT24)

„V zájmu udržení stability schengenského prostoru bude možná potřebné vzít do úvahy možnost dočasného znovuzavedení omezených kontrol na vnitřních hranicích v případě úplně výjimečných okolností, jako je například situace, kdy se část vnějších hranic neočekávaně dostane pod obrovský tlak,“ uvedla komisařka.

Po změnách pravidel schengenského prostoru volají v poslední době politici z různých zemí EU. Francie a Itálie se dokonce obrátily na předsedu Evropské komise Barrosa s návrhem, aby sedmadvacítka v souvislosti s uprchlickou vlnou dočasně obnovila kontroly na hranicích. „Chceme, aby Schengen vydržel, ale aby mohl vydržet, musí se reformovat,“ tvrdí prezident Sarkozy.

Evropští socialisté kritizují unijní ústupky Sarkozymu a Berlusconimu

Jejich obavy souvisí s přílivem tisíců přistěhovalců, kteří do EU pronikají z Tuniska přes Itálii. Právě díky půlročnímu povolení k pobytu, které jim udělil Řím, se mohou volně pohybovat po zbytku schengenského prostoru.

Za normálních okolností kontroly fungují pouze na vnějších hranicích schengenského prostoru. K obnovení hraničních kontrol mohou členské země přistoupit z bezpečnostních důvodů na omezenou dobu a musí tento krok jasně zdůvodnit. Kontroly lze obnovit například při fotbalovém mistrovství Evropy či světa nebo během summitů NATO. 

Návrhy komise kritizují evropští socialisté. „Strana evropských socialistů je pobouřena ústupky učiněnými Sarkozymu a Berlusconimu Evropskou komisí. Ta místo toho, aby byla ochráncem smlouvy EU, což je její povinnost, ohrožuje tak významný princip svobody pohybu,“ uvedl šéf strany Poul Nyrup Rasmussen.

Schengenský prostor tvoří země EU s výjimkou Kypru, Británie, Irska, Bulharska a Rumunska. Zapojeny jsou rovněž Island, Norsko a Švýcarsko. Česko spolu se Slovenskem a dalšími nováčky EU k zóně přistoupilo koncem roku 2007.

Schengen
Zdroj: ČT24/Markéta Sandanusová