Zmizí led z povrchu planety? To napoví výzkum Arktidy

Londýn - Za dvacet až třicet let zmizí led z povrchu Arktického oceánu. Toto prohlášení vydala výzkumná společnost Catlin Arctic Survey. Už téměř jedno desetiletí pozoruje dopad klimatických změn na severním pólu. Tání ledovců považuje za důkaz globálního oteplování, které prý ohrožuje celou planetu Zemi. Tým vědců bude ve výzkumu na severním pólu pokračovat. Výsledky nám můžou napovědět, jaké klimatické změny nás čekají v příštích letech.

Díky zkoumání Arktidy se dají předvídat klimatické změny na pevnině. Lidé v terénu ale čelí mnoha rizikům. Vzdálenosti překonávají pěšky a často trpí omrzlinami. Přespávají ve stanu, pod kterým se už několikrát led prolomil. V zaváté pustině jsou odkázáni sami na sebe, protože pomoc ani zásoby potravin se k nim nedají rychle dopravit. „Je to fyzicky hodně náročné, samozřejmě velkým problémem jsou nízké teploty. Když se po osmi hodinách putování dostaneme k tábořišti a postavíme stan, pak je teprve čas na vědecká pozorování. Hloubit nebo vrtat díry do ledu manuálně je taky dost tvrdá práce,“ dodal jeden z výzkumníků Tyler Fish.

Led má tloušťku až metr a půl

Velká Británie: tání ledovců (zdroj: ČT24)

Tisíce kilometrů od civilizace, v drsných podmínkách a 40stupňových mrazech zkoumají vědci proměny nejseverněji položené krajiny. Ručně se snaží provrtat ledovou krustu, aby mohli změřit její tloušťku. „Právě jsme na zamrzlé hladině odházeli sníh, který je hluboký asi jen 12 centimetrů. Teď se pokoušíme prorazit led. Myslím, že bude asi tak kolem metru až metru a půl silný,“ přibližuje situaci vědec Adrian McCallum.

Každý pohyb expedice pečlivě monitorují jejich kolegové v londýnské centrále. V tomto roce provádí společnost Catlin Arctic Survey už třetí průzkum. Vědci sbírají vzorky ledu a pozorují mořské proudy mezi Severním ledovým oceánem a Atlantikem. „Počasí na Arktidě je signalizační zařízení pro celou planetu Zemi, protože klimatické jevy se tam projeví nejdříve. Někdy je popisováno i jako kanárek v uhelných dolech. Je to jakýsi přírodní systém včasného varování,“ uvedl vedoucí vědeckého programu Tim Cullingford.

Arktický oceán je klíčový pro celosvětové klima

Arktický oceán je nejmenší a nejmělčí na Zemi. Přesto ovlivňuje klima na celém světě. Například podnebí v Asii je přímo spojené s Arktidou. Mořské proudy pomáhají cirkulaci teplé a studené vody a regulují tak teplotu kolem celé planety. Dopravují živiny, teplo a kyslík k dalším oceánům. A to ovlivňuje i počasí. Změny jako tání ledu zvyšují hladinu moře u břehů Asie. „Úbytek ledové plochy na moři je jedním z nejvíc viditelných příkladů globálního oteplování,“ podotýká ředitel expedice Pen Haddow.

Tání ledu i ledovců, rozmrzání půdy a zvýšené množství srážek znamenají větší příliv sladké vody do Arktického oceánu a tím i jeho oteplování. „Proč je Arktida tak výjimečné prostředí? Jednoduše řečeno, led tvoří nad mořem jakýsi poklop. Poskytuje tím službu i pro zbytek světa. Pod ním vznikají určité druhy vodních řas a bakterií. Led chrání oceán proti oxidu uhličitému. Je taky štítem, který odráží sluneční paprsky stejně jako bílé oblečení,“  uvedl Cullingford.

Vědci předpovídají, že ledová vrstva se bude každou zimu ztenčovat. A může prý dojít i k nejhoršímu. V létě led z hladiny zmizí úplně. „Je pravděpodobně, že za dvacet až třicet let na Arktickém oceánu už žádný led nebude,“ domnívá se Haddow.

  • Arktida autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2520/251916.jpg
  • Výzkumníci v Antarktidě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2520/251919.jpg