Stovky zoufalých lidí se snažily dostat na záchrannou loď z Misuráty

Tripolis – Z Misuráty dnes vyplula záchranná loď Red Star One, která z obléhaného města odváží 800 uprchlíků, novinářů a zraněných lidí. Loď narychlo přistála v místě, které už od včerejška tvrdě ostřelují Kaddáfího vojáci. Stovky lidí se hrnuly k záchranné lodi, ta má ale omezenou kapacitu. Aby bezpečně odplula, nemohla pojmout všechny lidi.

Loď Red Star One, kterou do Misuráty vypravila Mezinárodní organizace pro migraci (IOM), od neděle čekala na moři, až bude moci dopravit do obléhaného města humanitární pomoc. Kvůli těžkému bombardování a zaminování se jí to ale podařilo teprve nyní. Krátce přistála v Misurátě, kde humanitární pracovníci vyložili náklad. Na palubu se pak nalodilo víc než 800 lidí – uprchlíků, novinářů a zraněných Libyjců, kteří prchají z města ostřelovaného Kaddáfího jednotkami. Loď teď míří na východ země do Benghází.

Na plavidlo se snažili nalodit bezradní Libyjci. Ne každému se to ale podařilo. Mezinárodní organizace pro migraci v prohlášení sděluje: „Na palubu se chtěly zoufale dostat stovky lidí, aby unikly z Misuráty. Jsme ale kapacitně omezeni. Můstek jsme museli odstranit, aby mohla loď z doků bezpečně odplout.“

Mezinárodní trestní soud chce zatykače na tři Libyjce (zdroj: ČT24)

Kaddáfího jednotky dnes dál Misurátu ostřelovaly. Zemřelo nejméně pět lidí. Podle mluvčího rebelů, který s Reuters hovořil, jsou mezi oběťmi kromě Libyjců také cizinci, kteří čekali na evakuaci. Město je obléháno z několika stran a jedinou přístupovou cestou je moře. Dochází tu léky i potraviny. Loď Red Star One proto dnes v přístavu vyložila 160 tun potravin, pitné vody a vybavení pro děti.

ICC bude žádat zatykače na tři vysoké libyjské činitele

Hlavní žalobce Mezinárodního trestního soudu (ICC) Luis Moreno-Ocampo oznámil v Radě bezpečnosti OSN, že bude žádat o vydání zatykačů na tři představitele libyjského režimu, kteří mají hlavní odpovědnost za zločiny proti lidskosti. Podle Morena-Ocampa existují důkazy v podobě videonahrávek, výpovědí svědků i fotografií o systematických útocích na civilisty. Libye ale není členem tribunálu a tudíž nemá povinnost své občany vydat.

Luis Moreno-Ocampo:

„Zatykač se týká těch, kteří nařídili, podněcovali, financovali nebo jinak plánovali a podporovali páchání těchto zločinů.“

Konkrétní jména hlavní žalobce tribunálu neuvedl. Podle některých zdrojů by ale měl jeden ze zatykačů nést jméno libyjského vůdce. Jednotky Muammara Kaddáfího podle soudu systematicky střílely do demonstrujících. Na protesty se prý vláda dopředu připravila. Od ledna rekrutovala a přivážela žoldáky. Podle ICC zemřelo jenom za únor až 700 lidí.

Soud se zaměřil právě na únorové demonstrace, kdy bylo dnes povstalecké centrum Benghází ještě plně pod kontrolou bezpečnostních sil. Tripolis obvinění odmítá.

Libyjské ministerstvo zahraničí ovšem namítá, že to, co Ocampo nasbíral během návštěvy Egypta a východní Libye, a tedy většina zdrojů, na nichž svá obvinění zakládá, jsou buď neověřené informace, nebo videa „upravená ve fotoshopu nějakými amatérskými fotografy.“

Podle CIA je Kaddáfí stále naživu

Libyjský vůdce Kaddáfí je po sobotním náletu Severoatlantické aliance na dům v Tripolisu naživu. Podle šéfa americké CIA to vyplývá z informací zpravodajců. Při náletu byl podle Libye zabit jeden z Kaddáfího synů a tři vnoučata. Libyjský vůdce prý útok přežil, na veřejnosti se však od té doby neukázal. Tripolis sobotní úder označil za pokus o atentát na Kaddáfího. NATO obvinění odmítlo.

V Římě se ve čtvrtek schází kontaktní skupina

Povstalecká vláda v Libyi žádá dvě až tři miliardy dolarů. Peníze mají jít na další boje, ale i zajištění a správu dobytých území - například na provoz nemocnic nebo nákup léků. V Římě se proto schází kontaktní skupina, která se žádostí bude zabývat. Jsou v ní zastoupené evropské velmoci, Spojené státy, ale i Katar nebo Liga arabských států.

  • Uprchlíci čekají na odjezd z Misuráty autor: Bernat Armangue, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2522/252157.jpg
  • Luis Moreno-Ocampo autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2522/252161.jpg