Einsteinovu teorii relativity potvrdil satelit

Washington - Americký kosmický aparát Gravity Probe B (GP-B) potvrdil dva klíčové předpoklady všeobecné teorie relativity Alberta Einsteina. Satelit, který odstartoval v roce 2004, měl s použitím mimořádně přesných gyroskopů změřit hypotetický geodetický efekt zakřivení času a prostoru kolem gravitačního tělesa a prokázat platnost jevu zvaného frame-dragging, což je čas a prostor, který kolem sebe objekt „vleče“ při rotaci.

Gravity Probe B podle NASA oba jevy s mimořádnou přesností rozpoznal, když se na polární oběžné dráze zaměřil na hvězdu IM Pegasi. Pokud by zemská přitažlivost neměla žádný vliv na čas a prostor, gyroskopy (přístroje pro navigaci) amerického satelitu by trvale ukazovaly stejným směrem. V měřitelných hodnotách ale pod tlakem gravitace vykazovaly minutové změny, což Einsteinovu revoluční teorii potvrzuje.

Projekt GP-B patří v historii NASA k nejdlouhodobějším - byl zahájen už v roce 1963 s cílem experimentovat v oblasti teorie relativity. Postupně se rozrostl v rozsáhlý a mimořádně technicky náročný projekt. Gyroskopy umístěné na GP-B jsou nejpřesnější na světě.

Vydáno pod