Změní Britové svůj volební systém? Rozhodne referendum

Londýn - Britové dnes v referendu rozhodují o změně systému parlamentních voleb. Proti sobě stojí stoupenci jednokolového většinového systému a navrhované alternativy kombinující prvky většinového a poměrného hlasování. Pro zachování stávajícího systému je premiér a předseda konzervativců David Cameron. Pro změnu jsou zase koaliční Liberální demokraté a také opoziční labouristé. Zároveň dnes lidé budou volit regionální parlamenty ve Skotsku, Walesu a Severním Irsku a také komunální politiky ve většině Anglie. V Leicesteru jsou doplňovací volby do parlamentu a v několika městech se volí starosta. Volební místnosti se uzavřou ve 23:00 našeho času. První oficiální výsledky místních voleb by měly být známy v pátek odpoledne, výsledek referenda až v pátek večer.

„Kolikrát jsme lidi slyšeli říkat, že se politika musí změnit. Tohle je příležitost, která se naskytne jednou za generaci,“ domnívá se předseda Labouristické strany Ed Miliband. S tím souhlasí i předseda Liberálních demokratů Nick Clegg: „Je to jednoduché. Pokud si myslíte, že je všechno perfektní a že je politika absolutně v pořádku, pak pro změnu nehlasujte. Ale jestli chcete, aby politika byla trochu spravedlivější a trochu lepší, pak řekněte změně ano.“

Konzervativci chtějí zachovat současný postup, tedy že v okrsku bere křeslo ten, kdo získá nejvíc hlasů. Liberálové a část labouristů ale navrhují kandidáty známkovat jako ve škole. Zvítězí ten, kdo jedničkami získá víc než 50 procent. Pokud nikdo takový není, přerozdělují se hlasy tak dlouho, dokud jeden této hranice nedosáhne.

„Alternativní hlasování znamená, že může zvítězit ten, kdo skončil jako druhý. Dokonce může vyhrát ten, kdo skončil jako třetí, a tomu neříkám demokracie,“ myslí si britský ministr zahraničí William Hague. Podle konzervativců by byl nový systém složitý a drahý. Jeho stoupenci zase argumentují slovem „spravedlivější“. 

„Lidé mají v novém systému větší moc. V tom současném řada lidí jen volila menší zlo. Teď by mohli volit toho, koho opravdu chtějí,“ tvrdí členka liberálních demokratů Dinti Beatstone. Labourista Steve Pound dodává: „Je to daleko zdravější systém, poslanci budou blíže svým voličům, protože svá místa nebudou mít tak jistá.“

Podle průzkumů ale voliči novému systému příliš nerozumějí, změnu volebního systému tedy zřejmě odmítnou. To potvrzuje i vedoucí politického výzkumu Jo Twyman. „Naše poslední data ukazují, že vede NE kampani. Samozřejmě se to ještě může změnit. Důležitým faktorem je volební účast a ještě zbývá spousta nerozhodnutých voličů,“ doplnil. Stoupenci změny tvrdí, že výsledek bude lepším způsobem odrážet skutečné rozložení sil. Odpůrci ale namítají, že alternativní systém je příliš složitý, nespravedlivý a nákladný.