Maďarský válečný zločinec před soudem

Budapešť - V Budapešti začal soud s bývalým důstojníkem maďarského četnictva Sándorem Képírem, který čelí obvinění z válečných zločinů spáchaných v Srbsku v roce 1942. V Novém Sadu se údajně podílel na hromadné popravě víc než 1 200 civilistů, převážně Židů, Romů a Srbů. Képíró je ve svých 97 letech jedním z posledních žijících nacistických válečných zločinců. Sám jakoukoliv vinu popírá. Přiznal sice účast na raziích, nikoliv ale na popravách. Tvrdí, že jen plnil své povinnosti. Bude-li uznán vinným, hrozí mu doživotí.

„Jsem nevinen a stojím zde na základě vykonstruovaných obvinění,“ prohlásil Képíró po příjezdu k soudu. „Tento proces je strašná věc. Není k němu žádný důvod, vše je založeno na lžích.“ Novinářům také řekl, že proces považuje za „cirkus“.

Sándor Képíró:

„Není to ničím podloženo, celé je to založeno na lžích, všechno jsou to samé lži.“

Během líčení, kterého se zúčastnili zástupci Srbska a Střediska Simona Wiesenthala, držel na klíně cedulku s nápisem: Vrazi 97letého starce. „Podle obžaloby Sándor Képíró jako velitel hlídky přispěl při policejní razii 21.-23. ledna 1942 k nelegálnímu zabíjení nevinných civilistů,“ uvedla již dříve prokuratura k událostem v Novém Sadu, který byl tehdy součástí Maďarskem anektovaného území. Přímo by se měl zodpovídat za smrt 36 osob.

Képíró připouští, že při razii v Novém Sadu byl přítomen, ale všechnu vinu popírá. Tvrdí, že jen plnil své povinnosti a že je souzen, protože je posledním, kdo přežil. „Všichni ostatní, kdo tam byli, jsou mrtví,“ dodal.

Képíró prohlásil, že je fyzicky i mentálně způsobilý, aby se procesu zúčastnil. Agentura AP ale upozornila, že vypadá křehce a k chůzi potřebuje asistenci. Asistent mu rovněž kvůli špatnému sluchu opakoval dotazy soudu, který nakonec slyšení přerušil, protože obviněný se cítil zesláblý. Zatím není jasné, kdy lze očekávat verdikt. Soud nicméně naplánoval do 19. května šest stání. Podle Střediska Simona Wiesenthala jde zřejmě o jeden z vůbec posledních procesů proti nacistickým válečným zločincům.

„Tohle je názorný příklad, že i po 70 letech od spáchání zločinu (…) může být pachatel přiveden před spravedlnost,“ uvedl srbský prokurátor pro válečné zločiny Vladimir Vukčević, který se dnešního řízení zúčastnil.

Képíró byl spolu se 14 dalšími maďarskými důstojníky odsouzen ještě během války, fašistický režim Šípových křížů ho ale po příchodu k moci osvobodil. V roce 1944 Képíró uprchl přes Rakousko do Argentiny, kde žil desítky let. Maďarský komunistický režim jej znovu odsoudil, i když v nepřítomnosti, v roce 1946 ke 14 letům vězení. Do Maďarska se v tichosti vrátil v roce 1996. Usadil se v Budapešti přímo naproti jedné ze synagog. Tam žil nerušeně až do roku 2008, kdy ho vypátralo Wiesenthalovo středisko.

Od války patřil Képíró k nejhledanějším osobám ze seznamu válečných zločinců, sestaveného Střediskem Simona Wiesenthala. Bývalý policejní kapitán zaujal první místo v seznamu v roce 2010, kdy z něj byl odstraněn John Demjanjuk. Ten je již od listopadu 2009 souzen v Německu.