Soud potrestá vraždu ruského advokáta a novinářky

Moskva - Moskevský městský soud má rozhodnout o výši trestu pro nacionalisty Nikitu Tichonova a Jevgeniji Chasisovou. Porota je koncem dubna shledala vinnými z předloňské vraždy známého advokáta Stanislava Markelova a novinářky Anastasije Baburovové. Jde o jeden z mála případů vražd lidskoprávních aktivistů, které ruské soudy zřejmě dovedou do konce. Tichonovovi hrozí doživotí, jeho partnerce až 20 let vězení. Trest by soud měl vynést v pátek.

Třiačtyřicetiletý Markelov a 25letá Baburovová byli zastřeleni za bílého dne na moskevské ulici 19. ledna 2009, když společně odcházeli z tiskové konference. Vrah nejprve střelil advokáta do týla, pak do něj znovu vypálil, když už ležel na zemi. Mezitím postřelil i novinářku, která posléze zraněním podlehla. Baburovová pracovala ve stejném listu jako Anna Politkovská, zavražděná v říjnu 2006.

Tichonov se po zatčení předloni v listopadu k vraždě přiznal; dívku prý zastřelil jen proto, aby zlikvidoval svědkyni. Posléze však doznání odvolal, bylo prý vynuceno pod nátlakem. Před soudem vinu odmítl, stejně tak jeho partnerka. Nicméně Tichonov připustil, že na dobu vraždy nemá alibi a že vražedná zbraň se našla v jeho bytě; prý pistoli dostal od známého k opravě, ale nestačil ji vrátit.

Porota rozhodla o vině obžalovaných až na druhý pokus; porotci ale připustili, že na vraždě se podíleli i další spolupachatelé, které se však nepodařilo vypátrat. Ještě před vynesením verdiktu se oba obžalovaní pokusili o sebevraždu. V médiích se dočkali i přezdívek Bonnie a Clyde kvůli spolčení v lásce i zločinu ve stylu americké gangsterské dvojice.

Markelov proslul mimo jiné odhalováním zločinů ruské armády v Čečensku, angažoval se i v dalších citlivých otázkách, takže si nadělal spoustu mocných nepřátel. Nakonec kriminalisté vypátrali podezřelé v prostředí ruských nacionalistů, kteří se prý advokátovi mstili za snahu dostat do vězení pachatele vraždy jednoho antifašisty.

Demonstranti žádají vyšetření vražd Markelova a Baburovové
Zdroj: ČT24
Vydáno pod