Země se skládají na libyjské povstalce

Řím - Mezinárodní kontaktní skupina zabývající se situací v Libyi rozhodla o vytvoření zvláštního fondu pro povstalecké vedení. To žádá o půjčku dvou až tří miliard dolarů. Odpůrci Kaddáfího režimu mají peníze jen do konce května. Zatím ale země rebelům přislíbily 250 milionů dolarů. Na konferenci také vznikly nejasnosti kolem politické podpory. Rebelové tvrdí, že Španělsko, Dánsko a Nizozemsko po vzoru Paříže a Říma uznaly jejich Přechodnou národní radu (NTC) jako příští libyjskou vládu. Nizozemsko to ale obratem dementovalo. Dánsko uvedlo, že je pokládá jen za partnery k dialogu.

Kromě peněz řeší kontaktní skupina i možnosti, jak v zemi ukončit boje. Dosud si prý střety mezi protivládními povstalci a Kaddáfího jednotkami vyžádaly až 10 tisíc obětí. Tvrdí to rebelové.

Spojené státy ještě před schůzkou v Římě vyzvaly Kaddáfího, aby odstoupil. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová řekla, že pro libyjského vůdce Muammara Kaddáfího by bylo nejlepší, kdyby přestal s brutálním násilím. Italský ministr zahraničí Franco Frattini pak požádal, aby více zemí uznalo Přechodnou národní radu. 

Povstalci shánějí podporu i peníze (zdroj: ČT24)

Jenže povstalcům už docházejí peníze, žádají proto mezinárodní společenství o pomoc ve výši až 3 miliard dolarů. Washington hledá způsob, jak čerpat z financí, které má Kaddáfí a libyjská vláda ve Spojených státech.

O příspěvku do zvláštního fondu uvažuje Francie, jak prohlásil ministr zahraničí Alain Juppé. Kuvajt přislíbil pomoci částkou 180 milionů dolarů, Katar asi 400-500 milionů dolarů.

Katar také navrhl, že povstalcům pomůže využívat ropná naleziště v oblastech, které mají pod kontrolou. Kromě Kataru libyjskou povstaleckou radu podle jejího mluvčího uznaly také Francie a Itálie a nově dnes rovněž Španělsko, Dánsko a Nizozemsko. Mluvčí nizozemského a dánského ministerstva zahraničí to však podle agentury Reuters vzápětí popřeli. 

NTC chce po Kaddáfího odchodu uspořádat svobodné volby 

Přechodná národní rada (NTC) dnes v Římě představila své politické plány. Do půl roku po odchodu Muammara Kaddáfího chce uspořádat svobodné volby. „Spojíme se s OSN kvůli uspořádání voleb v osvobozených městech,“ informoval předseda NTC Mahmúd Džibríl. Nejprve ale podle něj bude ustaven národní kongres pro vytvoření nové ústavy. Následně by se mělo o ústavních změnách konat referendum, pak se teprve mohou konat parlamentní volby a následně i prezidentské volby. Vládu, jež by dohlížela na demokratizační proces, by tvořili zástupci NTC, ale také technokrati Kaddáfího režimu, vysocí armádní představitelé, důstojníci zpravodajských služeb a jeden soudce.

Kontaktní skupina vytvořená v březnu v Londýně se v Itálii sešla již podruhé. Patří do ní 22 zemí, plus různé mezinárodní organizace jako například EU, NATO, Organizace islámské konference, Africká unie nebo třeba Světová banka.

Vydáno pod