Ruští „Bonnie a Clyde“ dostali doživotí a 18 let

Moskva - Moskevský městský soud dnes potrestal dvojici ruských nacionalistů usvědčených z předloňské vraždy advokáta Stanislava Markelova a novinářky Anastasije Baburovové. Nikita Tichonov, který podle soudu vraždy spáchal, byl odsouzen na doživotí. Jevgenija Chasisová má jako spolupachatelka za mřížemi strávit příštích 18 let. Obhajoba vzápětí oznámila, že se proti rozsudku odvolá.

Markelov (34) a Baburovová (25) byli zastřeleni za bílého dne na moskevské ulici 19. ledna 2009, když společně odcházeli z tiskové konference. Vrah nejprve střelil advokáta do týlu, pak do něj znovu vypálil, když už ležel na zemi. Mezitím postřelil i novinářku, která posléze zraněním podlehla.

Případ vyvolal veliký ohlas. Markelov proslul odhalováním zločinů ruské armády v Čečensku, angažoval se i v dalších citlivých otázkách, takže si nadělal spoustu mocných nepřátel. Nakonec kriminalisté vypátrali podezřelé v prostředí ruských nacionalistů, kteří se advokátovi nejspíše pomstili za snahu dostat do vězení pachatele vraždy jednoho antifašisty.

Tichonov se po zatčení předloni v listopadu k vraždě přiznal; dívku prý zastřelil jen proto, aby zlikvidoval svědkyni. Posléze však doznání odvolal, bylo prý vynuceno pod nátlakem. Před soudem vinu popřel, stejně tak jeho partnerka. Nicméně v bytě dvojice se našla vražedná zbraň a pachatele usvědčily i další svědectví a důkazy.

Ještě před vynesením verdiktu se Tichonov a Chasisová pokusili o sebevraždu, ale vyvázli bez vážnější újmy. V médiích se dočkali i přezdívek „Bonnie a Clyde“ kvůli spolčení v lásce i zločinu ve stylu americké gangsterské dvojice, jejíž příběh se posmrtně dočkal zvěčnění na stříbrném plátnu v podobě kultovního melodramatu.

Matka zavražděné novinářky požadovala od pachatelů pět milionů rublů (asi tři miliony Kč), aby na památku své dcery mohla zřídit stipendium pro studenty žurnalistiky. Soud návrhu vyhověl částečně - Tichonov má pozůstalé odškodnit dvěma miliony rublů (asi 1,2 milionu Kč).

Vražda Markelova a Baburovové upozornila na nebezpečí sílícího nacionalismu, ale hlavně šokovala naprostým nezájmem ruské společnosti. Navzdory váhání poroty sice Tichonov a Chasisová skončí ve vězení, mnoho jiných vrahů ale zůstává na svobodě – včetně těch, kteří mají na svědomí novinářku Annu Politkovskou nebo ochránkyni práv Natalju Estěmirovovou. Dvě desítky vražd aktivistů a novinářů se ruským úřadům nedaří vyšetřit - nebo nechtějí.

Vydáno pod