Pentagon zveřejnil bin Ládinovy domácí videonahrávky

Washington - Pentagon dnes zveřejnil domácí videa, které americká armáda zajistila při akci proti Usámu bin Ládinovi. Ten zřejmě žil v Pákistánu déle než sedm let. Podle výpovědi jedné z jeho žen bydleli přes dva roky ve vesnici v okrese Haripur. Na konci roku 2005 se přestěhovali do Abbottábádu. Z materiálů nalezených v objektu, kde se ukrýval a byl zabit šéf Al-Káidy Usáma bin Ládin, vyplývá, že zakladatel této teroristické sítě hrál významnou roli při plánování a řízení útoků Al-Káidy a jejích odnoží a buněk v Jemenu a Somálsku.

Pentagon zveřejnil videa, na kterých je bin Ládin v pro veřejnost neznámých situacích. Na jednom z nich sedí na zemi v potemnělé a spoře zařízené místnosti a s dálkovým ovladačem v ruce sleduje malou televizi. Na záběrech je neupravený se šedivějícími vousy, na hlavě má vlněnou čepici a kolem ramen šedou přikrývku, což podle BBC znovu vzbuzuje otázky o jeho zdravotním stavu.    

Videonahrávky sledujte ZDE.

Na další ukázce terorista, tentokrát upravený a do šatů oděný, nacvičuje proslov před natáčením propagandistického videa. Není však slyšet, co říká, protože se Pentagon rozhodl nahrávky zveřejnit bez zvukového záznamu.

Obama: Dobře odvedená práce

Data získaná v bin Ládinově posledním úkrytu v pákistánském Abbottábádu prý posilují domněnky, že šéf Al-Káidy se na řízení operací a bojovníků Al-Káidy podílel víc, než se v posledních deseti letech občas myslelo.

Podle nejmenovaného zdroje z oblasti obrany byla bin Ládinovou hlavní prioritou bezpečnost. Zřejmě byl však mnohem aktivnější, pokud šlo o strategické vedení odnoží a buněk v Jemenu a Somálsku. Získané informace pak ukazují, že velitelé Al-Káidy a další představitelé ozbrojeného odboje jsou rozmístěni na celém území Pákistánu, nikoli jen v hraniční oblastech.

S členy speciálního komanda, které zabilo nejhledanějšího teroristu, se v pátek setkal americký prezident Barack Obama. Misi označil za jednu z největších operací v dějinách USA. „Byla to pro mě příležitost jménem Američanů a lidí na celém světě říct 'dobře provedená práce',“ prohlásil Obama podle zpravodajského serveru BBC na základně Fort Campbell ve státu Kentucky k asi 2 000 vojákům poté, co se soukromě setkal s účastníky akce - oddílem amerického námořnictva SEALS a obsluhou vrtulníků - a udělil jim prezidentské vyznamenání.

Vedle bin Ládina byli v domě v Abbottábádu nedaleko pákistánské metropole zabiti další čtyři lidé. Americké komando pak v objektu zabavilo počítače, disky DVD a písemné dokumenty. Podle činitelů lze čekat, že úřady nové, dosud nezveřejněné bin Ládinovy nahrávky a záznam z jeho pákistánské skrýše poskytnou veřejnosti.

I Taliban potvrdil Usámovu smrt

Po teroristické síti al-Káida dnes potvrdilo smrt Usámy bin Ládina i afghánské extremistické hnutí Taliban. „Přijali jsme zprávu o mučednictví šajcha abú Abdalláha Usámy bin Muhammada bin Ládina, nechť na něj Alláh sešle milosrdenství, při překvapivém útoku amerických agresorů,“ oznámil Taliban. „Islámský emirát Afghánistán věří, že mučednictví šajcha Usámy vdechne nový elán džihádu (svaté válce) proti okupantům,“ napsal Taliban.

Pákistán se bojí odvety. Po smrti Usámy bin Ládina zvýšil pohotovost ve všech velkých městech. Na příjezdové silnici do Islámábádu hlídkují vojáci se samopaly. Policie kontroluje každé auto.

Válka s teroristy totiž neskončila. Al-Káida zaútočila ve středu na bezpečnostní síly v Jemenu a zabila devět lidí. O den později americký bezpilotní letoun zasáhl auto na jihu země, radikální duchovní a vůdce jemenské odnože al-Káidy přežil. Raketa ale usmrtila dva členy jeho doprovodu.

Vydáno pod