Syrská vláda jde tvrdě proti protestům, dosud 800 mrtvých

Damašek – Syrské tanky a vojáci vtrhli do pobřežního města Banijás. Armáda chce zničit další základnu odporu sunnitských muslimů. USA vyzvaly režim prezidenta Bašára Asada, aby ihned přestal útočit na demonstranty. Evropská unie zpřísnila sankce proti členům vlády. Při posledních střetech protestujících s policií zemřelo nejmíň 27 lidí, dnes dokonce 3 ženy. Celkem už je mrtvých přes 800.

Podle syrské skupiny na ochranu lidských práv zahynulo v zemi za posledních sedm týdnů při potlačování protivládních protestů 800 lidí. I dnes pokračuje vláda v potlačování nepokojů, vojáci s tanky ráno obsadili syrské přístavní město Banijás, kde se soustředí odpůrci prezidenta Bašára Asada.

Vojáci na tancích vjeli do města ze tří směrů. Tanky obsadily především sunnitské čtvrti, neboť protivládní odpor pochází právě z těchto kruhů. Sunnité požadují odchod prezidenta Asada. Ten to ale odmítá a nabízí rebelům jen dílčí ústupky, jako například podmínečnou amnestii.

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)

„Obyvatelé Banijásu hlásí, že je ve městě slyšet intenzivní střelba a na dohled od břehu jsou vojenské čluny syrského námořnictva. Sunnitské a smíšené čtvrti jsou teď v naprostém obležení,“ uvedl pro agenturu Reuters syrský aktivista.

Čtvrtí, ve kterých žijí menšinoví alávité, k nimž patří i prezident Asad a špičky jeho režimu, si armáda nevšímá. Podle úřadů jde totiž o zákrok proti salafistům, ultrakonzervativním vyznavačům sunnitského islámu.

Vláda obviňuje z nepokojů teroristické bandy. „Bezpečnostní síly dál pronásledují členy teroristických skupin v Bánijásu a okolí Dará s cílem obnovit bezpečnost a pořádek. Několik hledaných teroristů už bylo zadrženo i se zbraněmi a municí,“ napsala agentura SANA.

Na důkaz toho, že se odpůrci režimu před ničím nezastaví, vysílá syrská televize záběry zraněných vojáků a policistů i jejich mrtvých kolegů, jejichž těla měli zohavit právě teroristé. Nahrávky, které pořídili v ulicích Homsu a dalších revoltujících měst sami demonstranti, ale ukazují, že armáda útočí na neozbrojené odpůrce režimu.

Spojené státy a Evropská unie tlačí Asadův režim. Washington pohrozil dalšími kroky proti prezidentovi, pokud nepřestane opozici krvavě potlačovat. Evropská unie se rozhodla uvalit sankce na 13 členů syrského režimu, prezident Asad ovšem mezi nimi není.