Libyjská armáda svrhla z práškovacích letadel bomby na ropné tanky

Misuráta - Jednotky libyjského vůdce Muammara Kaddáfího shodily bomby na čtyři největší zásobní tanky na ropu v Misurátě na západě země. Útok zásobní nádrže zničil, navíc vznikl požár, který se rozšířil na čtyři další tanky. Rebelové o tom informovali agenturu Reuters. Itálie dnes také popřela zprávu rebelů, že jim bude Řím dodávat zbraně.

Kaddáfího vojáci k bombovým útokům přitom využili malá práškovací letadla, řekl mluvčí rebelů Ahmed Hassan. „Čtyři zásobníky jsou úplně zničené, vypukl obrovský požár, který se rozšířil na čtyři další. Nemůžeme oheň uhasit, protože na to nemáme potřebné náčiní,“ řekl.

„Je to obrovský problém, protože to byly jediné zásoby paliva pro město. Palivo v těchto tancích by Misurátě stačilo na tři měsíce,“ informoval agenturu telefonicky.

Rebelové přitom tvrdí, že před letouny varovali Severoatlantickou alianci, ta prý ale nereagovala. Misuráta je posledním městem, které je ještě pod kontrolou rebelů. Situace ve městě ale po dlouhých bojích s Kaddáfího jednotkami začíná být neúnosná, chybí potraviny a léky. Docházejí peníze.

Italové zbraně rebelům dodávat nebudou

Podle libyjské státní televize dnes jednotky NATO podnikly letecké údery na některé cíle v západní Libyi. Zaútočily na oblasti blízko horského města Džafrán nebo na zařízení v Misurátě, tvrdí televize.

Povstalecká rada oznámila, že se dohodla s Itálií na dodávkách zbraní. Itálie to ale vzápětí popřela s tím, že rebelům poskytnou pouze obranné prostředky. „Dodají nám zbraně a dostaneme je velmi rychle,“ řekl novinářům místopředseda přechodné vlády. Itálie neposkytne útočné zbraně, odpověděl na to ale zdroj italského ministerstva zahraničí bez dalšího upřesnění.