V Praze se roboti utkali v „šachované“

Praha – V české metropoli se dnes utkali roboti v posouvání šachových figurek. Takzvaný Robotický den už po osmé pořádala katedra softwarového inženýrství Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy a občanské sdružení Robonika. V „šachované“ přijelo soutěžit jedenáct týmů amatérských techniků.

Člen soutěžního týmu z Rychnova nad Kněžnou Filip Havelka:

„Těžké to moc nebylo, nejtěžší bylo vymyslet, co po něm požadujeme. Jestli budeme vyzvedávat herní prvky, stavět na sebe, jak to bude vlastně vypadat na tom hřišti.“

Podoba robotů je různá, všechny je ale vyrobili studenti. Kvůli 90 vteřinám, kdy má výtvor ukázat, co dokáže, například studenti ze strojírenské školy v Rychnově nad Kněžnou robota sestavovali měsíc. „Nějaké součásti se vyndají z tiskárny. Merkur - to jsem našel u dědy na půdě, to je 30 až 35 let stará stavebnice, tak se to použilo,“ vysvětluje Daniel Slavík z pětičlenného soutěžního týmu z Rychnova nad Kněžnou.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Svět české roboty zná

Soutěž robotů vznikla na půdě Matematicko-fyzikální fakulty UK. Původně byla součástí výuky. „'Šachovaná - je to něco jako šachy, ale samozřejmě zdejší roboti šachy nehrají. To přeci jen vyžaduje už složitější algoritmy,“ popisuje úroveň soutěže její organizátor David Obdržálek. Z českého národního kola postoupí tři nejlepší týmy do finále, které se letos odehraje v ruské Astrachani. „Čeští roboti mají ve světě dobré jméno, čeští roboti se zdaleka neztrácí,“ dodává Obdržálek. Není se však čemu divit. Byla to totiž čeština, která světu slovo robot dala. V divadelní hře „Rossumovi univerzální roboti“, známější jako RUR, ho poprvé použil Karel Čapek.