Chytré pleny samy ohlásí, kdy je čas na přebalení

Praha – Čeští vědci hlásí další úspěch. Vyvinuli chytré plenky, které samy na dálku hlásí, že potřebují vyměnit. Je to jeden z patentů, který mají zaregistrovaný vědci z Ústavu makromolekulární chemie Akademie věd. Jejich speciální membrána v plenách funguje v kombinaci s běžnou technologií, používanou na ochranu zboží v obchodech.

Kojenec potřebuje přebalit každou chvilku. Kdy už je to potřeba a kdy ne, pozná jeho maminka jen někdy. Chytrá plenka to ohlásí sama a vyšle signál třeba dětské chůvičce. Vtip nápadu je v tom, že na obyčejný čip na ochranu zboží se nanese zvláštní membrána. Ta se pak vloží do plenky. Rámy na postelích podobné těm, které se používají v obchodech, by pak indikovaly, že plena je použitá.

Čipy by se daly použít jak v jednorázových, tak i v látkových plenkách. Suché je potřebují hlavně děti s citlivou pletí, kterým hrozí opruzeniny. „Třeba tatínkové, kteří se budou starat o děti, na to nemají takový cit, takže by to mohli určitě přivítat. Je to technická záležitost, těm by se to mohlo líbit,“ míní matka Karolína Šatalíková.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Pleny mohou i ušetřit

Chytré plenky by podle jejich autora mohly přinést větší komfort nejenom kojencům, ale třeba i pacientům v léčebnách dlouhodobě nemocných. Pleny tu mění po několika hodinách a všem pacientům najednou. Denně pro každého potřebují minimálně čtyři, přičemž jedna stojí až patnáct korun. Chytré pleny s čipem by mohly ušetřit. „Pro naše použití by byla především ta noc, kdy máte osm hodin, pacienty zbytečně nebudíte a vzbudili by se jenom ve chvíli, kdy by bylo vidět, že plenka je promočená,“ říká ředitel LDN v pražských Vršovicích Václav Ptáček.

Chytré plenky se zatím nevyrábějí. Čip s membránou by sice stál jen korunu, v porovnání s cenou dětské plenky je to však moc. Výrobci navíc vyčkávají, vědci totiž už vyvíjejí membránu, která by reagovala nejen na moč.