Tunisko stále bouří, vyhlášen zákaz nočního vycházení

Tunis - Země, která odstartovala vlnu revolucí na severu Afriky a Blízkém východě, znovu vře. Tamní policie rozehnala nejostřejší protesty od chvíle, co padla diktatura prezidenta Ben Alího. Několik set lidí vyšlo do ulic právě v den, kdy do země přijel český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Tuniské pořádkové síly použily i dnes proti demonstrantům slzný plyn. Tuniská prozatímní vláda po několikadenních protestech a rabování vyhlásila zákaz nočního vycházení v metropoli Tunisu.

Diktatura prezidenta Ben Alího je sice pryč, nejistota a frustrace ale zůstávají. Klíčové vládní budovy hlídají vojáci za bariérami z ostnatého drátu. Téměř každý pátek se v Tunisu demonstruje. Nespokojenci jsou přesvědčeni, že prozatímní vládu ovládají prominenti minulého režimu. A zklamali se také v nadějích, že revoluce vymete spolu s prezidentem i chudobu.

Prozatímní vláda proto v sobotu večer vyhlásila zákaz nočního vycházení v Tunisu a na jeho předměstích, který bude platit od 21:00 do 05:00 místního času. Úřady zdůvodnily toto opatření pokračujícím rabováním a násilím v posledních dvou dnech.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

Karel Schwarzenberg přijal na české ambasádě bývalé disidenty, včetně těch, kteří přidělávají evropských státníkům spoustu vrásek. Tito lidé totiž stojí v čele islamistického hnutí Enhadda. Ze všech tuniských stran mají největší podporu. Ve volbách, které se chystají na červenec, by mohli dostat přes čtvrtinu hlasů. Rozhodně ale popírají, že by pak z Tuniska udělali další Afghánistán. „Zástupci hnutí, které jsem potkal, dělají mnohem lepší dojem, než ta pověst, která je doprovází,“ řekl po setkání Schwarzenberg.

Sekulární politici ale Ennahdě nevěří. Ve čtvrtek navíc zemi rozbouřily neověřené zprávy, podle kterých chce tuniská armáda zabránit volebnímu vítězství islamistů i za cenu státního převratu.