Káhira znovu krvavá – střetly se náboženské komunity

Káhira - Dvanáct mrtvých a více než dvě stovky zraněných si vyžádaly sobotní střety mezi náboženskými komunitami na předměstí egyptské metropole Káhiry. Egyptská armáda dnes oznámila, že 190 osob, které byly zatčeny, bude postaveno před vojenské soudy. Nepokoje vyvolalo údajné konvertování místní křesťanky k islámu. Původně slovní spor brzy přerostl v násilnou konfrontaci, která na obou stranách zahrnovala střelbu z pušek a házení zápalných pum a kamenů. Je to další výzva vojenské vládě v zemi, která se opět snaží nastolit pořádek poté, co v únoru rezignoval dlouholetý autoritářský prezident Husní Mubarak. Egyptský premiér Isám Šaráf svolal mimořádnou schůzi vlády. Neodjel kvůli tomu na plánovanou návštěvu Bahrajnu a Spojených arabských emirátů.

Podle očitých svědků se asi 500 konzervativních islamistů, známých jako salafisté, shromáždilo u kostela sv. Míny na káhirském předměstí Imbába s požadavkem na zvláštní ochranu místní ženy, která údajně přestoupila z křesťanství na islám. Úřady na místo vyslaly mnoho vojáků a policistů i ozbrojených vozidel. Vojáci podle svědků ve snaze oddělit od sebe obě strany stříleli do vzduchu a použili slzný plyn. V plamenech údajně skončilo více káhirských kostelů.

„Tohle je důsledek nedostatečné bezpečnosti. Lidé napojení na předešlý režim chtějí vytvořit napětí mezi sektami. Říkám, že nikdo, ani křesťan, ani muslim, by se neodvážil napadnout kostel. Za vše je odpovědný předešlý režim,“ zaznělo z úst jednoho z obyvatel Káhiry.

Obyvatel Káhiry:

„Všichni jsme jedna rodina, všichni jsme jeden národ. Lidé jsou chudí a nemají čas na spory.“

Nejmenovaný generál v noci na dnešek slíbil, že armáda nepřipustí, aby násilí ovládlo Egypt. Důstojník zdůraznil, že každému, kdo se nacházel v místě krveprolití, hrozí zatčení na základě nové a přísnější legislativy na potírání zločinnosti.

Na předměstí Káhiry, kde se sobotní střety odehrávaly, zazněla krátce střelba i dnes. Místní obyvatelé varovali kolemjdoucí, aby se oblasti kolem kostela svatého Míny vyhnuli.

V Egyptě, kde křesťané tvoří zhruba deset procent obyvatelstva, vzrostlo napětí mezi náboženskými skupinami loni. Křesťané si stěžují na nespravedlivé zacházení. Podle nich je například snadnější nechat postavit mešitu než kostel. Během nedávných protestů proti Mubarakovi však stáli muslimové a křesťané bok po boku.