Vzpoura v bagdádském vězení

Bagdád - Při vzpouře v bagdádském vězení zemřelo 10 vězňů a 8 členů ostrahy. Jeden z vězňů se při výslechu zmocnil zbraně a osvobodil několik svých kolegů. Ti se pak v budově zabarikádovali. Bezpečnostní složky je přemohly po několika hodinách. Mezi mrtvými je i jeden z vůdců al-Káidy Hutajfá Batáví, který loni v říjnu řídil útok na bagdádskou katedrálu, při kterém zemřelo 54 lidí.

Bagdádské vězení v noci postihla vzpoura, při výslechu se jeden z vězňů chopil zbraně a pak osvobodil dalších 9 svých kolegů. Vzpouru rozpoutal právě Huthajfá Batáví, který měl řídil útok z loňského října na bagdádskou katedrálu, při kterém zahynulo 44 věřících, dva kněží a sedm příslušníků pořádkových sil.

Dlouhé hodiny bezpečnostní síly usilovaly o to, aby nad vězením opět získaly kontrolu. To se ale podařilo až nad ránem. Pětice vězňů se pokusila ujet autem, byli ale zastřeleni. Dalších pět vězňů se bránilo tak dlouho, dokud i je nezabila kulka. Jenže o život nepřišli jenom vězni, ale také členové ostrahy, mezi nimi i vysoce postavení důstojníci a jeden generál.

Ve věznici bylo celkem 220 vězňů, z toho 38 údajných členů al-Káidy.