Ouha, napsal muž, který na Twitteru prozradil smrt bin Ládina

Abbottábád - Suhejb Athar je 33letý počítačový expert z Pákistánu, otec 2 dětí. Doslova přes noc z něj udělalo celebritu 62 znaků vyťukaných na klávesnici. Jako první na sociální síti Twitter oznámil nezvyklé dění v Abbottábádu. Že šlo o úder proti bin Ládinovi, se ovšem spolu s celým světem dozvěděl až ráno.

Není zpěvákem, politikem ani manželem herečky. Přesto se stal přes noc celebritou. Stovky novinářů s ním chtějí mluvit. Kvůli pár řádkům na sociální síti Twitter. Nevědomky tam totiž popsal začátek supertajné americké operace s cílem zlikvidovat Usámu bin Ládina.

Co psal Suhejb Athar na Twitteru…

Vrtulník nad Abbottábádem v jednu v noci (ojedinělá věc).

Jdi pryč, vrtulníku, než si vezmu svou velkou plácačku:/

Velké okno se třese. Třesk tady v Abbottabádu. Doufám, že to není začátek něčeho ošklivého :-S

Všechno utichlo po výbuchu, ale kamarád to slyšel i 6 kilometrů odsud… Vrtulník je taky pryč.

Vypadá to, že moje velká plácačka zafungovala!

Jen málo lidí je v tuhle noční hodinu na internetu. Říkají, že vrtulníky nebyly pákistánské…

Legrační, přestěhovat se sem do Abbottábádu bylo součástí strategie cítit se bezpečně.

Vzhledem k tomu, že Tálibán (zřejmě) nemá vrtulníky a říkají, že nebyly ani „naše“, musí jít o složitou situaci…

Hvězda Twitteru (zdroj: ČT24)

To, že popsal akci proti vůdci al-Káidy, ale zjistil až ráno. „Ouha, teď jsem tím člověkem, co živě blogoval o razii proti Usámovi, aniž by to věděl,“ napsal pak na Twitteru. „Seděl jsem doma v jednu v noci a pracoval na internetu, když jsem slyšel vrtulník nad Abbottábádem. Trvalo to nejméně pět až osm minut,“ popisuje Athar. To mu přišlo tak nezvyklé, že se o tom rozepsal na Twitteru.

Rázem se z něj stala hvězda. Rozhovory ale dává prý jen proto, aby uvedl na pravou míru všechny nesmysly, které se kolem něj vyrojily. Na své stránce si tak založil seznam často kladených otázek, na které odpovídá jednou provždy a často se sarkasmem. „Neviděl jsem operaci, jak některé zprávy tvrdí. Slyšel jsem pouze to, co později bylo odhaleno jako začátek operace. Mezi slovy ´vidět´ a ´slyšet´ je velký rozdíl, což by média měla v ideálním případě vědět,“ píše.

A když se ho někdo zeptal, co hodlá se svou velkou slávou nyní udělat, odpověděl: „Nechystám se s tím dělat vůbec nic. Jsem tím, kým jsem. Pokud mě někdo bude chtít následovat na internetu a poslouchat, co říkám, pak to možná můžu využít k tomu, abych vytvářel lepší image své zemi.“