Američané rozmístí v Polsku své vojáky

Varšava - Prezident USA Barack Obama oznámí koncem května za své návštěvy ve Varšavě přeložení americké letecké divize stíhaček F-16 z italského Aviana na základnu Lask ve středním Polsku. Půjde o historicky první umístění stálé americké základny v některé z bývalých komunistických zemí. Obama prý také potvrdí, že Polsko se stane součástí amerického protiraketového štítu, a navštíví summit středoevropských hlav států a vlád.

Podle listu citujícího americké odborníky se letecká základna Lask stává prostřednictvím dlouhodobých investic nejmodernější základnou svého druhu v Evropě. Detašovaná jednotka amerického letectva zde bude mimo jiné cvičit polské posádky stíhaček F-16, které Varšava již dříve zakoupila. Přeložením letecké divize do Lasku bude splněno také přání Varšavy, aby na polském území byly trvale umístěny jednotky NATO. Polsko to považuje za hlavní záruku proti případnému obnovení rozpínavosti Moskvy.

Již loni v prosinci polský ministr obrany Bogdan Klich v reakci na jednání prezidentů obou zemí Baracka Obamy a Bronislawa Komorowského ve Washingtonu uvedl, že americká letadla včetně příslušného leteckého personálu by na základně Lask v Polsku mohla být rozmístěna již během prvního pololetí 2011. Podle ministra byla tehdy řeč „asi o 16 stíhačkách F-16 a čtyřech dopravních letadlech Hercules s posádkami a pozemním personálem, které budou dočasně umístěny v Polsku“. Dnes zatím počet přemístěných letadel upřesněn nebyl. Pokud jde o americkou posádku základny, má jít o detašovaný oddíl k podpoře pravidelné rotace amerických vojenských letounů.

Ruské ministerstvo zahraničí loni připravované rozmístění Američanů a letadel na základně kritizovalo jako „zvyšování sil na úkor bezpečnosti“.

Obama se chystá do Evropy

Obamova cesta do Evropy se plánuje ve dnech 23. až 28. května, prezident má během ní kromě Polska navštívit Irsko, Británii a Francii. Již v březnu spekulovala Gazeta Wyborcza o tom, že Obama se ve Varšavě zúčastní také vrcholné schůzky středoevropských prezidentů, která je naplánována na 27. a 28. května. To nyní diplomatické zdroje potvrdily: má jít o společný pracovní oběd. Obama tím prý chce rozptýlit obavy, že Spojené státy pod jeho vedením mají menší zájem o oblast střední a východní Evropy, než tomu bylo v minulosti.

Obama má ve Varšavě jednat také o výstavbě jaderné elektrárny v Polsku a o poskytnutí amerických technologií na dobývání zemního plynu z břidlic. Polsko prý má podle nejnovějších výzkumů největší zásoby tohoto plynu v Evropě, které by zajistily jeho nezávislost na dodávkách plynu z Ruska na 300 let. Těžba z břidlic má ale i svá rizika, používané chemikálie mohou ohrozit zdroje pitné vody.

Vydáno pod