Izrael zablokoval Palestincům peníze na výplaty

Ramalláh - Palestinské úřady uvedly, že nebyly schopny vyplatit mzdy až sto padesáti tisícům zaměstnanců - poprvé od roku 2007. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu rozhodl začátkem května zastavit izraelské finanční převody, které tvoří až 70 procent příjmů palestinské samosprávy. Židovský stát rozhodnutí odůvodňuje obavami, že většina peněz jde na financování militantních skupin. Za tento krok, který je reakcí na usmíření hlavních dvou palestinských hnutí Fatah a Hamas, už židovský stát ostře kritizovala Francie, která obratem poskytla samosprávě pomoc ve výši deseti milionů eur. Podle Paříže Izrael sáhl na peníze, které Palestincům patří právem.

Zablokování asi 60 milionů eur Izraelem uvedlo palestinskou samosprávu podle jejího premiéra Saláma Fajada do „velmi svízelného“ finančního postavení, protože neměla na dubnové výplaty. Podle něj vláda zaměstnává na 150 tisíc lidí.

Palestinská samospráva sice vybírá daně, ale na pokrytí jejího provozu zdaleka nestačí, takže je závislá na pravidelné zahraniční pomoci zejména od Evropské unie. Peníze, které se vyberou přímo na palestinských územích, tečou přes Izrael.

Netanjahu označil nedávnou mezipalestinskou dohodu mezi Fatahem a Hamasem za vítězství terorismu a ránu pro mír. Izraelská opozice Netanjahua za jeho reakci na toto usmíření kritizovala - podle ní premiér podlehl panice a jednal unáhleně.

Palestina
Zdroj: ČT24