Veřejnost poprvé spatřila Američana s novou tváří

Boston – Poprvé před kamerami se dnes objevil Američan Dallas Wiens, který podstoupil jako první člověk v USA úplnou transplantaci obličeje. Pětadvacetiletý Wiens získal nový obličej v březnu při operaci, kterou vedl lékařský tým pod vedením českého chirurga Bohdana Pomahače. Novinářům dnes Wiens řekl, že novou tvář vnímá jako svou vlastní. Znovu vnímá pachy, zlepšil se mu sluch a dokáže dýchat bez pomoci přístrojů.

Stavebního dělníka Wiense v roce 2008 vážně zranil zásah elektrickým proudem; přišel o většinu tváře a o zrak. Wiens nyní řekl, že když poprvé slyšel o možnosti transplantace, nevěřil, že bude účinná. Po nové tváři podle svých slov toužil především proto, aby mohl znovu cítit polibky své tříleté dcery. Chtěl také, aby se vyhnula otázkám ostatních dětí, proč její otec vypadá jinak než ostatní lidé. Před novináři prohlásil, že když ho dívka poprvé po transplantaci spatřila, řekla mu, že vypadá krásně.

Lékaři nicméně uvedli, že transplantace Wiensovi nevrátí zrak. Některé nervy byly podle nich natolik poškozeny, že zraněný muž nejspíš získá jen částečný cit na levé straně tváře a čela. Wiens už se začal učit ovládat své obličejové svaly.

Dallas Wiens dostal novou tvář (zdroj: ČT24)

Operace byla hrazena ze zvláštního grantu amerického ministerstva obrany. Pentagon bostonské nemocnici věnoval 3,4 milionu dolarů (57,6 milionu korun) na výzkum transplantací, během kterého by měli lékaři dát nový obličej pěti lidem.

Pomahač na tiskové konferenci uvedl, že výsledky transplantace předčily očekávání. „To nejlepší přijde v nadcházejících šesti až devíti měsících, kdy se začne vracet fungování obličeje a kdy Dallas ucítí i lehké dotyky na své tváři,“ řekl český plastický chirurg.

Druhou úplnou transplantaci obličeje provedli lékaři pod Pomahačovým vedením koncem dubna. Příjemcem byl třicetiletý muž, který v roce 2001 po dopravní nehodě utrpěl vážné zranění při kontaktu s vedením elektrického proudu.