NATO znovu útočilo na Kaddáfího budovy

Tripolis - NATO znovu zaútočilo raketami na komplex libyjského vůdce Muammara Kaddáfího v Tripolisu. Napsala to agentura Reuters s odvoláním na svědka, podle něhož městem otřáslo pět výbuchů. Libyjská vláda mezitím popřela zprávy o povstání na předměstí Tripolisu.

O něm v pondělí informovaly opoziční noviny, které na internetu oznámily, že rebelové na předměstí hlavního města zahájili povstání proti Kaddáfího režimu poté, co získali lehké zbraně od zběhů z řad libyjských bezpečnostních sil. „Je tady klid,“ citovala agentura Reuters nejmenovaného libyjského činitele. Také zpravodaj agentury uvedl, že tvrzení povstalců nemůže potvrdit. Na místě prý nebyla slyšet žádná střelba.

Internetové stránky www.brnieq.com se ve své pondělní zprávě odvolávaly na svědky, podle nichž se protestující chystali jít z předměstí do centra Tripolisu. Povstalci v západolibyjské Misurátě hlásí úspěch. Tvrdí totiž, že se probili z obklíčení a postoupili o třicet kilometrů dál k hlavnímu městu Tripolisu. Země dál zůstává rozdělena na povstalci ovládaný východ a většinou provládní západ.

NATO popírá, že by nálety mířily na konkrétní osoby

Nálety Severoatlantické aliance na Tripolis podle zástupkyně mluvčího Carmen Romerové neznamenají stupňování leteckých operací NATO. „Stále používáme stejnou strategii: co možná nejvíce zredukovat kapacity Kaddáfího režimu k útoku na civilisty,“ uvedla Romerová. Popřela, že by NATO mířilo na Kaddáfího komplex či konkrétní osoby.

Podle prohlášení libyjské vlády citované agenturou Reuters byly údajně při dnešních útocích NATO zraněny čtyři děti, dvě z toho těžce.

V Misurátě dochází potraviny a voda

Humanitární situace v Misurátě je podle OSN velmi špatná. Potraviny, voda a základní potřeby v částech Libye docházejí. „Humanitární agentury mají největší obavy o lidi v zónách bojů. V částech Misuráty se střílí přes dva měsíce. Nějaké zásoby ještě jsou, ale část obyvatel už nemá dost potravin, vody a základních potřeb,“ podotkla šéfka OSN pro humanitární záležitosti Valerie Amosová.

Libyjští povstalci
Zdroj: ČT24