Japonci navštívili své zamořené domovy u Fukušimy

Kawauči - První stovka Japonců z desítek tisíc evakuovaných se mohla poprvé po dvou měsících podívat do svých opuštěných domovů. Lidé ale nesměli zůstat déle než dvě hodiny. „Bylo by dobré, kdyby nám dali informace o výši radiace. Zatím ji neznáme - dělá mi to starost,“ říká jeden z obyvatel evakuované vesnice Kawauči.

Úřady vůbec poprvé usoudily, že je krátká návštěva bezpečná. Obyvatelé je bombardují žádostmi o vstup už týdny: „Chci dát květiny na oltář matce, včera měla výročí. Poprosím jejího ducha, aby nám to tam pohlídal.“

Než se lidé rozejdou ke svým domům, musí se převléknout do ochranných oděvů. Dostávají vysílačku a dozimetr. Své osobní věci, které si z domů berou, musí uložit do igelitových pytlů.

Až je autobusy z uzavřeného 20kilometrového pásma vyvezou, musí se odmořit jak lidé, tak i jejich osobní věci.

Vláda a vedení Fukušimy odhadly, že nucená evakuace skončí za šest až devět měsíců. Jenže sami připouštějí, že to je ten nejoptimističtější scénář. Radiace v poničené elektrárně je pořád vysoká a stabilizační práce jdou pomalu.

O odškodnění evakuovaných by se měl postarat majitel elektrárny, firma TEPCO. Její vedení se ale netají tím, že potřebnou sumu, přes 100 miliard dolarů, nemá. Chybějící peníze chce po vládě. Ta se navíc musí vzdát svých plánů na expanzi jaderných elektráren, které měly za 20 let dodávat Japoncům polovinu energie.

Už v neděli úřady odstavily elektrárnu Hamaoka, zranitelnou úderem tsunami. Vypnout všechny jaderné elektrárny si podle vlády Japonsko dovolit nemůže, dodávají mu třetinu energie.

Vydáno pod