Švédsko vymyslelo projekt na redukci oxidu uhličitého

Stockholm – Neuvěřitelných čtrnáct tun škodlivého oxidu uhličitého vyprodukuje každý Čech za rok. Ve Švédsku teď běží projekt, ve kterém se členové jedné rodiny snaží zjistit, jestli mohou tuhle škodlivou stopu srazit na pouhou jednu tunu, a vést přitom běžný spokojený život. Lindellovi bydlí v domě, který se liší od ostatních nejen svým vzhledem, ale i tím, že dokáže šetřit energii.

„Nemuseli jsme naše návyky úplně změnit. Je úžasné, že se to dá skloubit. Tahle vize budoucnosti je příjemná,“ podotkl Nils Lindell. Test spustily tři švédské podniky – stavební firma, energetická společnost a výrobce aut. Každý člen domácnosti by se měl chovat tak úsporně, aby za rok vyprodukoval jen tunu škodlivých emisí oxidu uhličitého. Celosvětový průměr je přitom neuvěřitelných sedm tun na osobu a rok.

„Všichni se musíme snažit, abychom chránili životní prostředí. Chtěli jsme se to sami naučit a inspirovat k tomu ostatní,“ řekla Alicja Lindellová. Lindellovi jsou v půlce pokusu a daří se jim, umožňuje jim to právě zateplený a energeticky soběstačný dřevěný dům. Přední strana a střecha jsou přímo ze solárních panelů. Díky tomu dům produkuje dokonce víc energie, než sám spotřebovává.

Švédsko: eko rodina (zdroj: ČT24)

Rodina používá časovač ve sprše nebo recyklační stanici

Interiér je plný úsporných spotřebičů a inteligentních systémů. Lindellovi používají recyklační stanici nebo třeba časovač ve sprše. Nečekaným oříškem je jídlo, které podle organizátorů projektu stojí za čtvrtinou vypouštěných škodlivin. Je tedy potřeba vybírat místní potraviny, u kterých odpadá přeprava. A jíst spíš drůbeží než červené maso, protože to za sebou při procesu výroby zanechává větší stopu škodlivých emisí.

Největší výzva přijde, až projekt skončí. Lindellovi by si rádi udrželi správné návyky. Bez pomoci technických zlepšováků to ale bude náročné. Dům sice bude na prodej, Lindellovi ale asi neseženou dost peněz. Nemůžou si dovolit nechat ani elektromobil, protože náklady jsou příliš vysoké. Stejně jsou ale odhodlaní šetřit planetu, jak jen to půjde.

  • Lindellovi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2535/253433.jpg
  • Ekologický dům autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2535/253434.jpg