Asadova manželka utekla do Británie

Londýn – Podle diplomatických zdrojů uprchla manželka syrského diktátora Bašára Asada do Velké Británie. Na veřejnosti se 35letá první dáma Sýrie neobjevila od počátku arabských bouří. Původně se předpokládalo, že Asma Asadová žije v bezpečí některého ze svých domů v Damašku nebo jeho okolí. Asadová doufala, že se v Sýrii podaří předejít revoluci podobné těm, které zatím vypukly v Egyptě, Libyi a Tunisku.

Hned na počátku arabských protestů bylo Sadové doporučeno, aby odjela ze země, jak jen to bude možné. „Její první reakcí bylo, že se chce dostat do Londýna, kde má rodinu,“ uvedly vysoce postavené diplomatické zdroje. Odjezd Asadové se odehrával za nejvyšších bezpečnostních opatření. Nyní je v bezpečí i se svými třemi dětmi, dodal zdroj.

Přítomnost Asadové ve Velké Británii může být mnohými Brity považována za velmi kontroverzní. Její pobyt v zemi proto neměl být zveřejněn. Arabské sdělovací prostředky informovaly, že Asadová se v Londýně zdržela jen několik týdnů.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)

Rodiče Asadové – otec kardiolog a matka bývalá diplomatka – žijí v domě v západním Londýně. V pondělí ale nic nenaznačovalo tomu, že by se v domě někdo vyskytoval. Přede dveřmi byla vyskládána den stará pošta a noviny. Sousedé uvedli, že nikoho už několik dnů neviděli.

Asadová vyrostla v Británii. Má syrské i britské občanství. V Damašku žila se svým manželem pod nejpřísnější ochranou. Asad se stal terčem nenávisti za to, že použil k potlačení demonstrací ozbrojence. Podle organizace Human Right International zemřelo během protestů v Sýrii na 800 lidí.