Box a vojenský dril – to není armáda, ale tábor pro nevěsty

Grenada - Každá nevěsta si přeje, aby její svatební den byl dokonalý. A mnohé jsou pro to schopné udělat cokoli. Ve Španělsku pro nevěsty perfekcionistky existuje tréninkový kemp, kde dostanou do těla. Projdou tu tvrdým tréninkem pod vedením bývalých britských vojáků. Shodí při něm přebytečná kila a získají potřebné sebevědomí.

Ashley Bairdová se bude za tři měsíce vdávat, bude o tři kila hubenější a v pase i bocích zhubne o tři centimetry. Ve slunném Španělsku má dost času připravit se na svůj velký den. Když už investuje do šatů, pohádkového obřadu i profesionálních fotografií, chce samozřejmě vypadat co nejlíp. Tréninkový tábor ale rozhodně není dovolená pro princezny. Vedou ho bývalí britští vojáci. „Samozřejmě se před svatbou chci dostat do formy a trochu zhubnout. Kamarádka mi doporučila tenhle kurz, že je prý nejlepší. Takže jsem se tři měsíce před svatbou rozhodla, že to zkusím,“ říká Ashley. 

Tábor se pořádá na různých místech, ale španělská Granada patří k nejoblíbenějším. Taková pořádná túra v pohoří Sierra Nevada pomůže spálit kalorie. Příroda v Andalusii patří k nejdivočejším a nejzachovalejším v západní Evropě. A účastnice kurzu si ji opravdu užijí. Vyčerpávající trénink trvá od úsvitu do soumraku. Každý den začíná snídaní a už v sedm ráno míří skupinka nevěst do hor. 

Španělsko: bývalí vojáci trénují budoucí nevětsy (zdroj: ČT24)

Hlavní instruktor Sam Costello sloužil v britské armádě osm let. Na myšlenku založit tréninkový tábor pro ženy přišel, když sledoval vojenské brance, jak při nemilosrdném armádním drilu ztrácejí kila. „Zdejší pobyt se příznivě projeví na postavě. A to je pro nastávající nevěsty velmi důležité. Některé ženy jsou ale taky překvapené, jak se jim tu zlepší sebevědomí. Upevní si kondici a uvěří sami v sebe a dokáží změnit svůj životní styl,“ míní Sam. 

Ženy se tu pouští do tak chlapských sportů, jako je například box. Ten prý pomáhá uvolnit stres a zbavuje úzkosti. Když to nezabere a budoucí nevěsty potřebují zklidnit nervy, v nabídce je jóga, meditace nebo táborová kaple. Nedílnou součástí kurzu je i jedenáctihodinový spánek. Večerka je v osm a večírky jsou zakázané. Alkohol je nejen kalorický, ale taky podporuje nečinnost. 

A dbá se tu i na výživu. Účastnice kurzu nedrží žádné radikální diety, ale dostávají zdravou vyváženou nízkotučnou stravu v malých pravidelných porcích. Málo cukrů, hodně bílkovin. Hlavními ingrediencemi místního šéfkuchaře jsou ryby, drůbež, červené maso, ovoce a zelenina. Právě pestrá jednoduchá strava v kombinaci se cvičením je totiž nejlepší recept na pálení tuků. Šéfkuchař Alan Overton doufá, že se tady nevěsty naučí zdravěji jíst: „Dieta je sestavená tak, aby umožnila zvládat vysokou fyzickou zátěž a přitom byla zdravá. Snažíme se je podpořit v tom, aby až se vrátí domů, udělaly podobné změny ve svém jídelníčku už natrvalo.“ 

A to právě instruktoři, ostřílení námořníci a vojáci, kteří prošli Irákem i Afghánistánem, chtějí. Doufají, že jejich svěřenkyně ve Španělsku nechají nejen pár kil, ale taky špatný přístup k životu. Cena za tak intenzivní proměnu je vysoká, týdenní kurz může vyjít v přepočtu až na 50 tisíc korun. Podle budoucích nevěst to za to ale rozhodně stojí.