Klaus: Doktrína globálního oteplování politikům vyhovuje

Cambridge - Doktrína globálního oteplování žije nezávisle na výzkumu tohoto jevu a vyhovuje světovým politikům, kteří se v tomto směru spojili, přestože ve veřejnosti již nastává posun ke skeptičtějšímu pohledu. Uvedl to český prezident Václav Klaus, který se dnes v Cambridge v Británii zúčastnil konference věnované změně klimatu. Podle něj v prvním desetiletí 21. století nenastalo naprosto žádné oteplení.

Klaus se ve svém vystoupení na konferenci nazvané Věda a ekonomika klimatické změny podle svých slov pokusil o jiný pohled a snaží se odlišit globální oteplování jako takové - s otazníkem, je-li skutečně dlouhodobým jevem - od doktríny globálního oteplování. Podle Klause je tato doktrína společenskovědním fenoménem, „je to jistá množina víry v něco, v jistém smyslu je to ideologie nebo dokonce náboženství, jednou dimenzí je politický aspekt“.

V přednášce Klaus prohlásil, že stoupenci doktríny chtějí omezovat emise „direktivami a rozkazy vydávanými institucemi globální vlády“. Podle něj toho ale nelze dosáhnout „bez ohrožení demokracie, nezávislosti zemí, lidské svobody, prosperity a šance likvidovat chudobu ve světě“. Klaus na konferenci dále uvedl, že ekonomové považují doktrínu globálního oteplování za velký nezdar vlád podkopávající trhy, svobodu a prosperitu. Ekonomové podle něj vědí, že existuje silný vztah mezi emisemi CO2 a ekonomickým růstem. Fyzik Michael Lockwood v debatě Klausovi opáčil, že„politici by nám neměli říkat, jak se planeta otepluje“.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)

Podle Klause protagonisté uvedené doktríny „dlouho hledali něco, co by lidi mohlo pořádně postrašit… a objevili něco, co je dostatečně poleká“. „Zkoušeli to různě - byly tu limity růstu a populační exploze, zmizí jakékoli zdroje na světě, bude ozónová díra… patří do toho i všechny nemoci šílených krav. Ale ukázalo se, že to dlouho nefunguje a je to poměrně snadno vyvráceno,“ řekl prezident v rozhovoru pro ČTK.

Naopak doktrína globálního oteplování je podle něj dlouhodobější fenomén. „Když bude teď pět let samý mráz, oni vesele budou říkat, že to je dočasný fenomén a stejně na globální oteplování dojde. Tohle se jim podařilo,“ poznamenal Klaus. S velkou radostí se tématu podle něj chopila i média, která „také potřebují strašidelné katastrofické historky, které by mohla mít na první stránce“. Po této doktríně prý s nadšením sáhli i politici, „protože se jim zdálo, že to je hra, která se dá velmi snadno hrát“. „Vypadají, že uvažují dlouhodobě a s nadhledem…. Že to bude dneska něco stát, je jim jedno,“ řekl český prezident. „Spojili se politici celého světa a tuto kartu hrají společně.“

Připustil, že je málo politiků ve funkci, kteří jako on aktivně veřejně vystupují skepticky vůči globálnímu oteplování, nicméně podle něj nastává posun v názoru veřejnosti. Zatímco před pár lety se setkával při svých přednáškách s nepřátelskou reakcí, dnes tomu tak prý není.

Konferenci v Cambridge uspořádala na Downing College nadace Howard Foundation. Kromě prezidenta zde vystoupilo několik dalších významných řečníků z řad obhájců i odpůrců teorie lidmi způsobeného globálního oteplování.