Demjanjuk si vyslechne rozsudek zřejmě ve čtvrtek

Mnichov - U mnichovského soudu dnes skončilo projednávání kauzy Johna Demjanjuka. Ten čelí obžalobě, že se v roce 1943 podílel na hromadné vraždě téměř 28 tisíc Židů, kteří zahynuli ve vyhlazovacím táboře Sobibor na území Polska. Tady údajně Demjanjuk působil jako dozorce, osobně měl vodit Židy do plynových komor. Demjanjuk ale veškerá obvinění odmítá. Rozsudek by mohl padnout ve čtvrtek.

Demjanjuk už pohled na svět přes mříže zná. V 80. letech byl osm let vězněný v Izraeli, který ho odsoudil k trestu smrti za to, že měl sloužit ve vyhlazovacím táboře Treblinka. Soud ho ale nakonec zprostil viny. Prý šlo o záměnu totožnosti. Nový žalobce ale přišel s novými důkazy o jeho údajném působení v Sobiboru. „Pokud tehdy v Sobiboru sloužil jako ostraha, bylo jeho prací přinejmenším dohlížet na vyhlazování Židů. To trestní právo chápe jako napomáhání a spolupachatelství na vraždě,“ říká žalobce Cornelius Nestler.

Žaloba trvá na šestiletém vězení, obhajoba nejen na zproštění, ale i na odškodnění za rok a půl dlouhou vazbu. „Z předložených důkazů je zřejmé, že nikdo nedokáže říct, zda Demjanjuk v Sobiboru byl a pokud tam byl, co tam dělal. On sám vše popírá,“ tvrdí obhájce Ulrich Busch.

Demjanjuk si vyslechne rozsudek (zdroj: ČT24)

Původem Ukrajinec Demjanjuk emigroval do USA v roce 1951. 60 let poté je jeho případ jedním z nejviditelnějších, které kvůli holocaustu po celém světě probíhají. Spojené státy vydaly Demjanjuka do Německa v roce 2009. Tehdy to byl kvůli jeho věku a zdravotnímu stavu krok, který vyvolal diskuse.