NATO neví, jestli je Kaddáfí naživu

Tripolis – Severoatlantická aliance neví, zda je libyjský vůdce Muammar Kaddáfí stále naživu. Připustil to mluvčí NATO. Evropská unie dnes oznámila, že otevře svoji kancelář v baště libyjských povstalců městě Benghází. Ta by měla koordinovat dodávky pomoci rebelům. V Libyi se mezitím dál bojuje. Rebelové dnes převzali kontrolu nad letištěm v Misurátě.

Podle mluvčího NATO Claudia Gabelliniho není jasné, zda je Kaddáfí naživu. Spekuluje se o tom, zda ho nezasáhl jeden z náletů, který aliance 30. dubna zacílila na vládní komplex. Zemřel při tom Kaddáfího syn. Zda ale útok přežil i jeho otec, se neví. Mluvčí nicméně tvrdí, že cílem náletu z konce dubna nebylo zabít libyjského vůdce. „Všechny cíle útoků NATO jsou vojenské cíle. To znamená, že místa, kam jsme útočili, jsou velitelské a kontrolní bunkry.“ 

Na otázku, zda aliance ví, kde se Kaddáfí nyní nachází, odpověděl: „Nemáme žádné stopy. Nevíme, co teď Kaddáfí dělá. A abych řekl pravdu, ani nás vlastně nezajímá, co dělá.“

Kaddáfí se již dlouho neobjevil ve státní televizi. Libyjská vláda ale uklidňuje, že vůdce nyní truchlí za syna, ale již brzy znovu vystoupí a promluví k národu.

Evropská ministryně zahraničí Catherine Ashtonová dnes oznámila, že unie otevře v Benghází kancelář, která by měla usnadnit evropskou pomoc povstalecké Přechodné národní radě (NTC). „Chceme pomoci se vzděláváním, zdravotnictvím a bezpečností na hranicích,“ uvedla Ashtonová. 

K okamžitému ukončení bojů v Libyi, zejména v západolibyjské Misurátě, obléhané téměř tři měsíce vládními silami, dnes vyzval generální tajemník OSN Pan Ki-mun. 

V Libyi mezitím nepolevují boje. Povstalci tvrdí, že v Misurátě vytlačili vládní jednotky ze čtvrtí na západě a východě města. Po intenzivních bojích s vládními jednotkami pak převzali kontrolu nad letištěm u Misuráty. Kaddáfího jednotky prý na místě zanechaly tanky, povstalci je pak zapálili.

Rebelové prý dobyli i Zarík vzdálený 25 kilometrů. Nedaří se jim ale uhasit požár zásobníků pohonných hmot. Libyjská vláda tvrdí, že povstání řídí al-Káida a že většina Libyjců podporuje Muammara Kaddáfího. Aliance NATO v úterý vypálila rakety na vojenské cíle v Tripolisu, včetně Kaddáfího komplexu.