Hinduisty rozčílila bohyně na zadku

Dillí – Radikální hinduisty pořádně dopálily plavky s obrázkem indické bohyně Lakšmí, které se před týdnem objevily na Australském týdnu módy v Sydney. Do ulic Dillí a dalších indických měst od pondělí vyšli protestující, pálili australské vlajky a skandovali hesla proti australské vládě i autorce plavek, návrhářce Lise Burkeové, a její značce Lisa Blue.

K právním krokům přistoupil soud v Allahabádu, který jednak vydal předběžné varování médiím, jež kontroverzní fotografie modelky v plavkách publikovala, a také vyzval státní úřady i ústřední vládu, aby vysvětlily svůj postoj k této záležitosti. Podle soudu by vláda měla dát australskému kabinetu jasně najevo, jak zmíněné plavky urazily city hinduistů.

„City miliard hinduistů byly raněny a to nejde vyřešit nějakou omluvou,“ řekl agentuře Reuters jeden z protestujících, podle nějž by organizátoři přehlídky v Sydney měli být zatčeni. „Cítíme, že šlo o úmyslnou snahu získat levnou publicitu,“ dodal.

Společnost Lisa Blue už vydala prohlášení, v němž uvádí, že výroba i prodej plavek byly zastaveny, a za poraněné city hinduistů se omlouvá.

Bohyně Lakšmí je v hinduismu manželkou boha Višnua. Bývá spojována se štěstím a hojností, ale je i vtělením krásy. Zvláštní chrámy se jí zasvěcují sice jen zřídka, hinduisté se k ní ale modlí velmi často. Bývá zobrazována se dvěma či čtyřmi pažemi.

  • Prohlášení Lisa Blue autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2538/253779.jpg
  • Indická bohyně Lakšmí autor: ČT24, zdroj: Wikipedia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2538/253766.jpg