Kaddáfí žije, televize ukázala čerstvé záběry

Tripolis - Spekulace posledních dní, zda je Muammar Kaddáfí stále naživu, jsou zřejmě u konce. Libyjská státní televize ve středu odvysílala údajně čerstvé záběry svého vůdce. Kaddáfí se na veřejnosti neobjevil od 30. dubna, kdy při náletu NATO na jeho komplex v Tripolisu zemřel jeho nejmladší syn a tři vnuci. I dnes NATO v Tripolisu zasáhlo při leteckém útoku komplex libyjského vůdce. Podle vlády zemřelo šest lidí, všichni to prý byli civilisté. Aliance oznámila, že dnešní úder zasáhl „rozsáhlý velicí a kontrolní komplex bunkrů v centru Tripolisu, který byl užíván ke koordinaci útoků proti civilistům“.

Možnost, že je plukovník Kaddáfí po smrti, naposledy připustil mluvčí Severoatlantické aliance, když přiznal, že spojenci nemají o pohybu libyjského vůdce žádné bližší podrobnosti. „Nemáme žádné stopy. Nevíme, co teď Kaddáfí dělá. A abych řekl pravdu, ani nás vlastně nezajímá, co dělá,“ prohlásil Gabellini.

Nejnovější obrázky, které pochází od státní libyjské televize, však tyto spekulace vyvrací. Na záběrech, které byly natočeny ve středu, je Kaddáfí vidět při setkání se skupinou kmenových vůdců v hotelu v Tripolisu, uvedl hlasatel libyjské televize.

Kaddáfí se ukázal v televizi (zdroj: ČT24)

Záznam Kaddáfího ukazuje, jak v hnědém beduínském plášti a slunečních brýlích sedí v křesle u malého stolku. Jeden z mužů mu při setkání řekne: „Zvítězíte.“ Během několikaminutového záznamu je také vidět detailní záběr na televizi poblíž Kaddáfího, na níž běží ranní pořad libyjské televize. V rohu je uvedeno datum 11. května.

Zahraniční novináři, kteří jsou v hotelu ubytovaní, prý ale Kaddáfího neviděli. Zato ale slyšeli bombardování aliančními letouny. Libyjská vláda je pak zavedla do nemocnice, kde jim ukázala dvě těla, údajné oběti náletu, a několik zraněných.

Od povstalců mezitím přicházejí zprávy o mírném postupu. Údajně se jim podařilo vyhnat Kaddáfího vojáky z města Ryayna na západě země. A po těžkých bojích prý také obsadili letiště v Misurátě. Vojáci za sebou nechali tanky i zbraně a město je teď podle mluvčího rebelů plně pod kontrolou opozice.

Vydáno pod