Soud s návrhářem Gallianem začne 22. června

Paříž - Soud s britským módním návrhářem Johnem Gallianem kvůli údajným protižidovským a rasistickým výpadům začne 22. června. Rozhodl o tom dnes pařížský tribunál, který měl podle původních zpráv zahájit řízení s Gallianem už dnes. Bývalý umělecký ředitel Dioru čelí obvinění z pronášení rasistických výroků na veřejnosti. Hrozí mu až půl roku vězení a pokuta ve výši přes 22 000 eur (534 000 korun). Gallianův obhájce dnes prohlásil, že jeho mandant bude zahájení procesu přítomen.

Galliana na přelomu února a března zadržela policie kvůli incidentu v jednom pařížském baru, kde prý v opilosti pronášel antisemitské urážky, a objevil se na videozáznamu, kde lidem u vedlejšího stolu říká, že zbožňuje Hitlera a že za Hitlera by jejich rodiče šli do plynu.

Padesátiletý návrhář se později omluvil za své „chování, které mohlo šokovat“, ale popřel, že by pronesl antisemitské a rasistické výroky. Dodal, že při zmíněném incidentu byl objektem verbálního dorážení a nevyprovokovaného útoku.

Stejným způsobem komentoval incident i návrhářův právník Stephane Zerbib: „Zdá se, že byl terčem agrese. Nazvali ho vandrákem a on se bránil. Až potom zasáhla policie. Za žádných okolností tam nepřišli kvůli násilí nebo protižidovským výrokům.“ V plné restauraci ale bylo dost svědků, kteří se se svým zážitkem svěřili.

Soud bude v červnu projednávat dvě žaloby na Galliana. Tu druhou podala žena, jejímuž vzhledu se prý Galliano loni v říjnu vysmíval a na jejíž adresu prý rovněž pronesl rasistické urážky.

Módní dům Dior s Gallianem po aféře rozvázal smlouvu. Nedlouho poté byl návrhář vyhozen i z dalšího salonu, který sice nese jeho jméno, ale z 92 procent ho vlastní rovněž Dior.

John Galliano
Zdroj: ČT24