Američané zkoumají bin Ládinův deník

Washington - Experti ve Spojených státech zkoumají ručně psaný zápisník Usámy bin Ládina. Našli ho mezi dokumenty, které speciální americké komando odneslo z domu vůdce al-Káidy v pákistánském Abbottábádu. Blok prý obsahuje poznámky o taktice a možných cílech teroristických útoků. Byly mezi nimi i plány na útoky na železnici ve Spojených státech, které síť chtěla uskutečnit ve dne desátého výročí atentátů z 11. září 2001.

Grafologové potvrdili, že zápisník, který získali Američané během operace v Abbottábádu, skutečně psal Usáma bin Ládin. Zápisník je jakýmsi deníkem, poznámkovým blokem nebo také příručkou, jak popisují americká média. 

Bin Ládin si do něj zapisoval různé poznatky a plány, prý je v dokumentu popsána i taktika boje nebo třeba plánované cíle. Usáma do bloku například psal úvahy o útocích na vlaky v USA, které se měly odehrát na desáté výročí útoků z 11. září 2001. 

Šéf al-Káidy si do deníku ale zaznamenával své myšlenky o tom, jak donutit Američany, aby se stáhli z arabských zemí. Myslel, že malé útoky nestačí a že je potřeba rozsáhlejších akcí, které by si vyžádaly tisíce obětí.

Podle Američanů poznámky svědčí o tom, že se bin Ládin nikdy nevzdal postu šéfa al-Káidy. I když se neukazoval na veřejnosti, komunikoval s odbočkami teroristické sítě. Jeho rukopis je prý také znatelný v mnoha plánovaných atentátech – například v pokusu o teroristický útok v letadle do Detroitu na Vánoce v roce 2009. Svým stoupencům radil, jak útoky provádět: „Neomezujte útoky na New York. Soustřeďte se i na Los Angeles a menší města, rozšiřte okruh cílů.“

V objektu, v němž Američané bin Ládina začátkem minulého týdne zastřelili, zvláštní komando námořnictva USA zabavilo kromě písemných dokumentů také počítače nebo disky DVD. Materiály nyní nepřetržitě analyzuje zvláštní tým odborníků.