Dánsko zavede celní, nikoli pasové kontroly

Brusel – Dánsko zpřesňuje informace o obnovení hraničních kontrol. Včera dánský ministr financí Claus Hjort Frederiksen oznámil, že Dánsko obnoví na hranicích s Německem a Švédskem kontroly. Dnes ministr pro uprchlíky a imigranty Sören Pind upřesnil, že půjde pouze o celní kontroly, nikoli pasové a osobní.

„Pasové kontroly nezavedeme,“ zdůraznil Pind. Podle Kodaně je nové opatření zcela v souladu s pravidly schengenského prostoru, o kterých dnes unie jedná v Bruselu. Dánsko zdůvodňuje znovuzavedení kontrol v rámci Schengenu nárůstem přeshraniční kriminality. Dánsko má navíc strach z přílivu uprchlíků. 

V Bruselu se kvůli tomu dnes také scházejí ministři vnitra. Po masovém přílivu přistěhovalců ze severní Afriky některé členské státy unie v čele s Itálií a Francií totiž žádají o zpřísnění pravidel Schengenu.  

Nyní je možné obnovit kontroly na hranicích pouze tehdy, když je ohrožen veřejný pořádek nebo vnitřní bezpečnost dané země. Unie ale zvažuje, zda by se nemělo umožnit, aby se kontroly daly obnovit i v dalších případech. Například když některá země nedostatečně chrání své hranice nebo když se třeba nárazově vnější hranice unie dostanou pod tlak, jak tomu je třeba nyní v Itálii, která čelí přílivu afrických uprchlíků.