Oběti nehody airbusu zůstanou na dně Atlantiku

Paříž - Pařížský soud rozhodl, že potápěči nevyzvednou ze dna Atlantického oceánu některé oběti havárie airbusu. V troskách zůstanou těla, která jsou ve velmi pokročilém stádiu rozkladu. Oznámila to televize France 24. Původně přitom měly francouzské úřady v plánu dostat nad hladinu ostatky všech obětí i jejich osobní věci. To samé tvrdila i Brazílie, u jejíchž břehů se francouzský letoun v červnu 2009 zřítil.

Ostatky více než stovky obětí letecké havárie letounu Air France, který se 1. června 2009 zřítil do Atlantiku, zůstanou na dně. Při nehodě zemřelo všech 228 lidí na palubě. Vrak letounu byl nedávno objeven na mořském dně v hloubce téměř čtyř kilometrů. Potápěči už dokonce vyzvedli těla dvou obětí. Ne všechny se ale zřejmě dostanou na povrch. Některá těla jsou v takovém stavu, že by to bylo pro jejich rodiny příliš traumatizující, rozhodl francouzský soud. 

Členové pátracího týmu tvrdí, že těla jsou poměrně zachovalá, protože jsou v extrémním chladu, tmě a tlaku. Podvodní kamera při prozkoumávání vraku dokonce ukázala, že mnoho obětí je ještě připoutáno k sedadlům. Když ale potápěči vyzvedávali ostatky dvou obětí, v průběhu přepravy z mořského dna na hladinu se těla poškodila. 

Proto rozhodli dva pařížští soudci o tom, že ostatky některých obětí vyzvednuty nebudou. „Kvůli jejich důstojnosti a úctě k rodinám, které je ztratily, ostatky, které jsou ve špatném stavu, nebudou vyzvednuty,“ zdůvodnili své rozhodnutí soudci Yann Danielle a Sylvie Zimmermanová.

Dodali navíc, že dokud testy neukážou, že je možné identifikovat už dvě vyzvednutá těla, nebudou potápěči vytahovat z moře žádná další. „Dvě těla, která byla vytažena minulý týden, jsou v soukromé laboratoři a teprve ve středu se bude vědět, zda bylo možné získat DNA z ostatků, které strávily téměř dva roky v hloubce 3900 metrů… Pokud identifikace nebude možná, bude zbytečné těla vyzvedávat,“ řekl k tomu zástupce prokurátora.

Dnes do Paříže dorazily černé skříňky, které pátrací tým vyzvednul na počátku května. Zatím není jasné, zda z nich bude možné získat potřebné informace, které by objasnily příčinu nehody.

Černá skříňka z havarovaného airbusu
Zdroj: Michel Euler/AP Photo