Pomoc Portugalsku vyhnala Pravé Finy od jednacího stolu

Helsinky - Vyjednávání o nové finské vládě se komplikují. Populističtí a protiunijní Praví Finové oznámili ukončení koaličních jednání a přechod do opozice. Reagovali tak na středeční dohodu mezi dvěma nejsilnějšími stranami, podle níž Finsko podpoří plánovanou finanční pomoc Evropské unie pro Portugalsko. S kritikou Bruselu uspěli Praví Finové v dubnových volbách a stali se třetí nejsilnější stranou.

„Nezúčastníme se za této situace jednání o vytvoření nové koalice. Názory našich stran jsou tak rozdílné, že je nelze sloučit dohromady,“ prohlásil na tiskové konferenci šéf strany Praví Finové Timo Soini. Pro stranu to podle něj nebylo snadné rozhodování, ale postup Národní koaliční strany (KOK) předpokládaného nového premiéra Jyrkiho Katainena, která se dohodla se sociálními demokraty, že Finsko podpoří plánovanou finanční pomoc EU pro Portugalsko, jim to údajně neumožňuje.

Praví Finové uspěli ve volbách s rétorikou kritickou vůči EU a stali se s 39 mandáty třetí nejsilnější stranou ve 200členném parlamentu. Především odmítali účast Finska v plánované finanční pomoci předluženým zemím eurozóny jako subvencování nezodpovědných.

Vstup Pravých Finů do vlády spolu s KOK a sociálními demokraty se dosud považoval za nejpravděpodobnější bez ohledu na některé zásadní rozpory mezi těmito stranami.

Nová finská vláda může být z pěti stran

Předpokládaný nový premiér Jyrki Katainen po odchodu Pravých Finů od jednacího stolu prohlásil, že nová finská vláda by měla být založena na širším půdorysu a kromě dvou největších finských stran by měla zahrnovat i tři menší formace. Katainen chce podle svých slov nyní vytvořit vládu se Sociálnědemokratickou stranou Finska (SDP), Svazem zelených (VIHR), Švédskou lidovou stranou (SFP) a Křesťanským svazem Finska (SKL). „To by byla přirozená kombinace, pokud jde o starost o ekonomiku a evropskou dluhovou krizi,“ řekl Katainen na tiskové konferenci. Vládní koalice by pak držela 111 parlamentních křesel z 200.

Dosud vládnoucí Finský střed (KESK) premiérky Mari Kiviniemiové po neúspěchu ve volbách (skončil čtvrtý) oznámil přechod do opozice a zatím na něm jako na ozdravném procesu strany trvá.