Páteční demonstrace zachvátily Sýrii, Jordánsko, Jemen i Egypt

Damašek - Na východě Sýrie demonstrovaly tisíce Kurdů proti zásahům bezpečnostních sil proti opozici. Po pátečních modlitbách se tradičně protestovalo i v dalších částech země, v Homsu na západě bezpečnostní jednotky zastřelily nejméně jednoho aktivistu. Poradce prezidenta Bašára Asada přitom slíbil, že bezpečnostní síly nebudou do demonstrantů střílet. Podle OSN už v Sýrii během protestů zemřelo 850 lidí. Tradiční páteční protesty dnes vypukly i v Jemenu, Jordánsku a Egyptě, kde byla zadržena Mubarakova manželka.

Tisíce syrských Kurdů se dnes na východě Sýrie vydaly do ulic. Chtějí tak donutit armádu, aby proti protivládním demonstracím nezasahovala násilím. Několik tisíc protestujících vyšlo do ulic města Kámišlí, ležícího zhruba 600 kilometrů severovýchodně od Damašku. Další tisíce se shromáždily v několika menších městech. Aktivista v Homsu byl podle svědků střelen do hlavy, když se vojáci snažili demonstranty vytlačit od armádou zabraných mešit a uzavřených náměstí.

Asadova poradkyně Busajna Šaabanová tvrdí, že prezident přísně zakázal střílet do demonstrantů. Řekla rovněž, že vláda zahájila dialog s opozicí.

Situaci v Sýrii kritizuje stále víc zemí. Austrálie chce zpřísnit protisyrské sankce, šéfka evropské diplomacie Catherine Ashtonová nevyloučila rozšíření sankcí i na Asada. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se dnes vyslovil proti zahraniční intervenci v Sýrii a vyzval syrskou opozici, aby se neřídila libyjským scénářem.

Jemenský prezident: Opozice jsou sabotéři

Manifestovalo se také v Jemenu, hlášeni jsou nejméně dva mrtví. Zdejší prezident Alí Abdalláh Sálih, proti kterému jsou protesty namířeny, označil opozici za sabotéry. „Nebudeme stát nad těmi, kdo nerespektují zákon, se založenýma rukama. Jemenský národ i armáda budou přizvány k obraně svých institucí, čtvrtí a vesnic. Budeme se bránit ze všech sil a všemi prostředky,“ řekl dnes Sálih. Ten je u moci přes 30 let. Slíbil sice, že nebude usilovat o další mandát, avšak odstoupit nechce.

Mubarak dál zůstává ve vazbě

V Egyptě po pátečních modlitbách dorazily tisíce lidí na náměstí Tahrír. Motiv demonstrace ale nebyl jednotný. Lidé chtěli také vyjádřit jednotu po nepokojích z minulého týdne, kdy při sektářském násilí zemřelo 15 lidí. Egyptská justice rozhodla prodloužit vazbu exprezidenta Husního Mubaraka o dalších 15 dní. Na stejnou dobu byla zadržena i jeho žena v souvislosti s vyšetřováním korupce.

Manifestovalo se i na podporu Palestinců

Tisíce Palestinců žijících v Jordánsku se dnes po modlitbách vydaly na protestní pochod k izraelským hranicím. V Jordánsku žije nejvíce palestinských uprchlíků. Ve východní části Jeruzaléma se izraelští policisté střetli s palestinskými radikály, kteří na ně zaútočili kameny a začali zapalovat auta. Protesty připomínají 15. květen 1948 - den vzniku Izraele, který Palestinci považují za počátek utlačování.

Mansifestací na podporu Palestinců se v dnes v Egyptě a Jordánsku účastnily tisíce lidí. V Káhiře, severoegyptské Alexandrii a ve městě Aríš na Sinajském poloostrově lidé na demonstracích žádali od egyptské armády, která po svržení prezidenta Mubaraka vládne, aby dělala víc pro pomoc Palestincům. Aktivisté zároveň na víkend připravují pochod z káhirského náměstí Tahrír k pásmu Gazy. Káhira podle svědků již rozmístila armádu a policii, aby zabránila případným účastníkům pochodu dostat se do Gazy.

Jordánsko a Egypt jsou jediné dvě arabské země, které s Izraelem podepsaly mírové smlouvy. Káhira tak v roce 1979 učinila jako první.

Americký vyslanec Mitchell rezignoval

Americký vyslanec pro Blízký východ George Mitchell dnes odstoupil kvůli neúspěšné snaze obnovit jednání mezi Izraelem a Palestinci. Jeho vyjednávání se zhroutila v loňském roce, když Izrael odmítl zastavit budování osad na západním břehu Jordánu. Obama do funkce prozatímně jmenoval Mitchellova zástupce Davida Halea.

Obama jmenoval Mitchella do úřadu dva dny po svém vstupu do Bílého domu v roce 2009. Vyslanec strávil většinu z následujících dvou let cestováním mezi Izraelci, Palestinci a arabskými zeměmi a snažil se přimět znesvářené strany k rozhovorům, jež by vyústily ve vznik nezávislého palestinského státu, který by neznamenal ohrožení pro Izrael.

Poradce palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse Nímr Hamád v reakci na Mitchellovu rezignaci oznámil, že vyslanci komplikoval práci neústupný postoj židovského státu. „Mitchell neviděl způsob, jak být prostředníkem mezi dvěma stranami, z nichž jedna nechce naslouchat,“ prohlásil Hamád.

Vydáno pod