Demjanjuk byl převezen do pečovatelského ústavu

Mnichov/Kyjev - Bývalý nacistický dozorce John Demjanjuk dnes opustil mnichovskou věznici Stadelheim a byl převezen do pečovatelského ústavu nedaleko bavorské metropole. Jednadevadesátiletý Američan ukrajinského původu byl ve čtvrtek sice odsouzen za podíl na zavraždění nejméně 27 900 Židů v táboře Sobibor za druhé světové války k pěti letům vězení, soud mu ale současně pobyt za mřížemi kvůli vysokému věku odpustil.

Podle ředitele věznice Michaela Stumpfa bylo obtížné pro odsouzeného v tak krátkém čase najít odpovídající zařízení. Jaký domov se ho nakonec ujal, odmítl s odkazem na přání Demjanjuka prozradit. „Požádal nás, abychom respektovali jeho soukromí,“ vysvětlil Stumpf. Ve Stadelheimu byl Demjanjuk od května 2009, kdy ho USA vydaly k soudnímu stíhání do Německa.

Demjanjuk už před lety kvůli své minulosti přišel o americké občanství, které získal v 50. letech minulého století po svém přestěhování za oceán. Do USA se proto vrátit nemůže a musí v Německu vyčkat, jak dopadne odvolací řízení, neboť jeho právní zástupce podal proti rozsudku odvolání; požaduje zproštění všech obvinění vznesených proti Demjanjukovi. Obhájce Ulrich Busch předpokládá, že odvolací soud potrvá dva roky. „Jsem přesvědčený, že revizi vyhrajeme,“ prohlásil advokát, podle něhož se Demjanjuk pokusí získat zpět i americké občanství.

Lvov žádá zrušení rozsudku nad Demjanjukem

Vedení Lvovské oblasti na západě Ukrajiny chce oficiálně požádat prezidenta země Viktora Janukovyče, aby se zasadil za zrušení rozsudku nad Demjanjukem. O výzvě prezidentovi, jejíž text je připraven, mají lvovští zastupitelé hlasovat příští úterý. „V Německu zahynula spravedlnost,“ uvádí se v dokumentu. „Němečtí nacisté odsoudili za vlastní zločiny Ukrajince Ivana Demjanjuka. Kauza páchne ruským plynem, který nepochybně otrávil i německou kancléřku Angelu Merkelovou,“ napsali poslanci Lvovské oblasti.

Lvovští zastupitelé chtějí výzvy k obraně Demjanjuka zaslat i ukrajinskému ministerstvu zahraničí a Světovému kongresu Ukrajinců. Žádají naléhavě Demjanjukovo osvobození, přestože jednadevadesátiletý dozorce, odsouzený na pět let, do vězení vůbec nenastoupí.

Demjanjuk je rodilý Ukrajinec, v roce 1920 se narodil v obci Dubovy Macharynci nedaleko ukrajinské Vinnice.