Kdyby Mercury onemocněl později, Holého objev by ho zachránil

Praha - Je to čtvrtstoletí od objevu látky, která dokáže zachránit život lidem umírajícím na AIDS. Nemoc ukončila život spoustě lidí, ale pravděpodobně nejznámější obětí AIDS je fenomenální zpěvák Freddie Mercury, který zemřel v roce 1991. V té době už na jiném místě, v laboratoři v pražských Dejvicích, vyvíjí český vědec Antonín Holý látku, která pro nakažené virem HIV znamená novou naději. Profesor Holý uveřejnil článek o svém revolučním objevu v časopisu Nature v roce 1986 a lék na HIV přišel do prodeje po 15 letech tvrdé práce v roce 2001.

Profesor Holý v roce 1986 objevil látku Cidofofir, která je účinná proti cytomegalovirům, jež způsobují řadu onemocnění od žaludečních virů až po zánět sítnice vedoucí k oslepnutí, které bývá častým příznakem poslední fáze AIDS. O výzkumy českého vědce projevila už v roce 1991 zájem americká firma Gilead Science z Kalifornie, se kterou Ústav organické chemie a biochemie spolupracuje doposud. 

Jakou změnu přinesl objev Antonína Holého? 

Lék na HIV (zdroj: ČT24)

Podle vedoucí lékařky AIDS centra z FN na Bulovce pacienti na začátku HIV infekce dostávali velké množství léků. „Byly to opravdu plné hrsti, které lidé brali třeba po čtyřech hodinách,“ vzpomíná lékařka s tím, že jedna pilulka znamenala úžasný pokrok. 

Vědci o objevu Antonína Holého

John Martin (Gilead Science, výrobce léku proti AIDS): „Přijel jsem, abychom si promluvili o možné budoucí spolupráci. Jeli jsme metrem do Dejvic. Bylo to týden po výbuchu Černobylu. Pamatuji se, že jsme mluvili o tom, co se tam stalo. Strávili jsme celý den hovory o chemii. Psal přitom na kousky papíru, dodnes mě mrzí, že jsem si je tehdy neschoval.“ 

Bill Lee (Gilead Science, výrobce léku proti AIDS): „Od začátku jsme věděli, že tohle je nová třída molekul, která bude mít široké použití proti mnoha virům. Což byla pravda, i když tehdy bez záruky.“

Erik de Clerk, virolog, spoluobjevitel léku: "Byl v té době daleko nejlepší chemik v celém východním bloku a byl taky velmi produktivní."


Bádání v laboratořích – sázka do loterie
 

Vědecký objev Antonína Holého byl nutnou podmínkou, ale ne zárukou toho, že z něj lék jednou skutečně vznikne. „Pokud chemik dělá i tak vynikající práci jako doktor Holý, ale nikdo o ni nemá zájem, přijde všechna nazmar. I když o ni má zájem biolog nebo lékař, jako já, ale jejich práce nemá komerční využití pro dobro lidí, pořád to nestačí. Ukazuje to důležitost tří disciplín: chemie, biomedicíny a průmyslu,“ vysvětluje Clerk. 

Vědecké prostředí není zrovna místem, kde by vzduchem často létaly vtipy. Ale jeden stojí v souvislosti s lékem na AIDS za zaznamenání. „To je můj vynález. Přijímám taky zodpovědnost i za všechny mylné interpretace,“ přiznává Clerk. 

Z jednoho kostela v Olomouci shlíží Boží oko a vědce, kteří šli kolem, inspiroval tento symbol svaté Trojice, anglicky Holy Trinity, k tomu, aby tým stojící za vznikem léku pojmenovali Holý Trinity - Holého trojice. 

Kdyby se zpěvák Freddie Mercury virem nakazil později, objev profesora Holého by mu zachránil život. Stejně jako milionům lidí po celém světě, kteří se jím dnes léčí.